Wednesday, 14 September 2011

Chilli feta Nigel'a Slater'a...


Przepis z magazynu Olive (pazdziernik 2010r.)
''The heat of the chillies is tempered by the lovely milky-white feta and cooling coriander. Sublime as a light snack or shared starter.''

Oczywiscie nie obylo sie bez dramatow, albo dramacikow raczej :) Po powrocie ze sklepu, skad przytargalam cala gore zakupow, okazalo sie, ze moj maz polasil sie na zielone cebulki - zostawione przeze mnie na te wlasnie okazje. A ja juz nie mialam sily isc do klepu po raz kolejny... Dlatego, widoczna na zdjeciach, improwizacja - 1/2 regularnej, czerwonej cebuli, pokrojonej na cieniutkie plasterki. No i na koniec, kiedy po nakarmieniu dzieci, usadzeniu ich przed bajka, sprzatnieciu kuchni, zaczelam wreszcie robic cos do zjedzenia dla siebie, bylam juz tak glodna, ze z wrazenia... zapomnialam dodac kolendry! Ktora, nawiasem mowiac, stala sobie spokojnie w pudelku i czekala na swoja kolej. Zorientowalam sie dlugo, dlugo po pysznym fakcie.
:):):):)))))))))))))))))))))

Skladniki:
(1-2 porcje; przy czym raczej 1 dla bardzo glodnej osoby)
  • 3 srednie czerwone, lub pomaranczowe papryczki chilli
  • 2 zielone cebulki
  • oliwa
  • kilka galazek tymianku
  • 200g blok sera feta - kupilam taki nieco lepszy, na stoisku 'deli', a nie pakowany; plaster okolo 150g
  • duza garstka kolendry, posiekanej z grubsza
  • chleb do podania - u mnie: pita, leciutko podgrzany w piekarniku
  1. Przepolow papryczki chilli wzdluz, usun i wyrzuc pestki. Posiekaj papryczki i cebulki na cieniutkie plasterki. Rozgrzej oliwe na patelni i smaz papryczki i cebulki, na malym ogniu, az lekko zmiekna, mieszajac od czasu do czasu.
  2. Usun listki z galazek tymianku, posiekaj i wmieszaj do papryczek. Wloz caly kawalek sera na patelnie, naloz na niego czesc papryczkowo-cebulowo-tymiankowej mieszanki i zostaw na kilka minut na malutkim ogniu - do czasu, az ser sie zagrzeje i zacznie sie topic na brzegach.
  3. Dodaj posiekana kolendre i zajadaj z dobrym, cieplym chlebkiem. :)

No comments:

Post a Comment