Sunday 4 September 2011

Pieczone słodkie ziemniaki, z ostrym akcentem...


Przepis na podstawie przepisu znalezionego na stronie BBC Good Food  
Moj najulubienszy sposob podawania slodkich ziemniakow. Robilam je juz wiele razy i nie mam pojecia, jak to sie stalo, ze nie podzielilam sie odkryciem na blogu :). Najlepsze z pieczonym miesem, kurczakiem, czy ryba. I niesamowicie oszczedzaja czas: wystarczy wrzucic mieso do piekarnika, a po 15min wstawic te ziemniaki, na kolejnych 45min. Pyszny obiad gotowy w godzine...
Skladniki:
  • slodkie ziemniaki - po 1-2 sztuki na osobe
  • oliwa
  • tymianek, swieze listki - ja mam pudeleczko zamrozonego, gotowego do uzycia w kazdej chwili
  • szczypta chilli, mniejsza lub wieksza, zaleznie od upodoban
  • sól i pieprz
  1. Rozgrzac piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem).
  2. Ziemniaki umyc i obrac. Pokroic na okolo 2cm plastry i ulozyc (kazdy ziemniak osobno) na kawalku folii aluminiowej, tak by zostal zachowany pierwotny ksztalt.
  3. Pokropic kazdego ziemniaka oliwa, posypac odrobina chilli, soli i pieprzu. Zawinac dokladnie w folie i piec okolo 45min, lub do czasu, az beda miekkie przy nakluwaniu nozem. (Duzo zalezy od mocy piekarnika, warto zaczac sprawdzac po okolo 30min)  

No comments:

Post a Comment