Przepis na podstawie przepisu znalezionego na stronie BBC Good Food
Moj najulubienszy sposob podawania slodkich ziemniakow. Robilam je juz wiele razy i nie mam pojecia, jak to sie stalo, ze nie podzielilam sie odkryciem na blogu :). Najlepsze z pieczonym miesem, kurczakiem, czy ryba. I niesamowicie oszczedzaja czas: wystarczy wrzucic mieso do piekarnika, a po 15min wstawic te ziemniaki, na kolejnych 45min. Pyszny obiad gotowy w godzine...
Skladniki:
- slodkie ziemniaki - po 1-2 sztuki na osobe
- oliwa
- tymianek, swieze listki - ja mam pudeleczko zamrozonego, gotowego do uzycia w kazdej chwili
- szczypta chilli, mniejsza lub wieksza, zaleznie od upodoban
- sól i pieprz
- Rozgrzac piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem).
- Ziemniaki umyc i obrac. Pokroic na okolo 2cm plastry i ulozyc (kazdy ziemniak osobno) na kawalku folii aluminiowej, tak by zostal zachowany pierwotny ksztalt.
- Pokropic kazdego ziemniaka oliwa, posypac odrobina chilli, soli i pieprzu. Zawinac dokladnie w folie i piec okolo 45min, lub do czasu, az beda miekkie przy nakluwaniu nozem. (Duzo zalezy od mocy piekarnika, warto zaczac sprawdzac po okolo 30min)
No comments:
Post a Comment