Dziecko złote robi kolejny stopień wyzwania dla nastolatek pod patronatem organizacji dobroczynnej Duke of Edinburgh
Tym razem w przeciągu roku akademickiego trzeba skompletować 6 miesięcy wolontariatu, 6 miesięcy nowego sporu i 3 miesiące nowej umiejętności.
Dlatego wybraliśmy coś, co można zrobić w domu, w swoim czasie, co może przydać się nam teraz, a dziecku w przyszłości i co matka może nadzorować i odpowiadać autorytatywnie na ewentualne pytania: kurs gotowania!
:)
Znakomity i ekstremalnie łatwy do śledzenia przepis pochodzi ze strony i app:
Inne z tej serii:
MACARONI CHEESE - klik
ZIELONE TAJSKIE CURRY z KURCZAKIEM - klik
RISOTTO GRZYBOWO-GROSZKOWE - klik
PAJ ZIEMNIACZANO-POROWY - klik
PAPRYKI ZAPIEKANE Z KUSKUS i SEREM - klik
CRUMBLE JABŁKOWO-JEŻYNOWY/BORÓWKOWY - klik
KURCZAK ZAPIEKANY Z WARZYWAMI - klik
MUFFINY NADZIEWANE DŻEMEM - klik
Składniki:
(tortownica 20cm, czyli okolice 6 porcji)
150g herbatników digestive
75g masła
120ml śmietanki 36%
70g ciemnej czekolady
70g mlecznej czekolady
1 łyżka kakao
200g serka kremowego
80g drobnego cukru
opcjonalnie: świeże maliny do dekoracji
dodatkowo: papier do pieczenia, do wyłożenia tortownicy
- Wyłóż 20cm tortownicę papierem do pieczenia.
- Stop masło w mikrofali, albo w małym garnuszku na niewielkim ogniu. Rozkrusz herbatniki: rozbij wałkiem w mocnej plastikowej torbie, albo w sporej misce. [Ja zawsze idę na łatwiznę i wrzucam je do mini-chopperka, ale to już jak kto woli]. Wlej stopione masło do herbatników i bardzo dobrze wymieszaj.
- Wysyp mieszankę herbatnikową do tortownicy i dociśnij wierzchem łyżki, tak, aby powstała równomierna warstwa. Wstaw do lodówki do czasu, aż będzie potrzebna.
- Połam obie czekolady na kwadraciki, wsyp do odpowiedniej miski i stop w mikrofali: sprawdzaj co 20-30 sekund. Zostaw do ostudzenia. [Alternatywnie użyj garnuszka z wrzącą wodą i stop czekoladę, uważając, aby miska nie dotykała powierzchni wody].
- W dużej misce ubij śmietankę, do czasu, aż będzie trzymała kształt.
- W osobnej misce wymieszaj kakao, cukier i serek kremowy.
- Wlej czekoladę i mieszankę z serkiem kremowym do ubitej śmietanki i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
- Wyłóż czekoladową masę na bazę z herbatników, wyrównaj i zostaw w lodówce na co najmniej godzinę. Podawaj udekorowane malinami.
No comments:
Post a Comment