Sunday, 2 June 2024

Nastolatka w kuchni: risotto grzybowo-groszkowe...

Dziecko złote robi kolejny stopień wyzwania dla nastolatek pod patronatem organizacji dobroczynnej Duke of Edinburgh 
Tym razem w przeciągu roku akademickiego trzeba skompletować 6 miesięcy wolontariatu, 6 miesięcy nowego sporu i 3 miesiące nowej umiejętności. 
Dlatego wybraliśmy coś, co można zrobić w domu, w swoim czasie, co może przydać się nam teraz, a dziecku w przyszłości i co matka może nadzorować i odpowiadać autorytatywnie na ewentualne pytania: kurs gotowania!
:)
Znakomity i ekstremalnie łatwy do śledzenia przepis pochodzi ze strony i app:

Inne z tej serii:
MACARONI CHEESE - klik
ZUPA MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWA - klik
STICKY TOFFEE PUDDINGklik
CHILLI CON CARNE - klik
ZIELONE TAJSKIE CURRY z KURCZAKIEM - klik
PAJ ZIEMNIACZANO-POROWYklik
ZAPIEKANE PAPRYKI Z KUSKUS I SEREM - klik
CRUMBLE JABŁKOWO-JEŻYNOWY/BORÓWKOWY - klik
SERNIK CZEKOLADOWY BEZ PIECZENIA - klik
KURCZAK ZAPIEKANY Z WARZYWAMI - klik
MUFFINY NADZIEWANE DŻEMEM - klik

Składniki:
(na 4-5 porcji)

1 łyżka oliwy
1 cebula (albo por), drobno posiekana
250g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych na plasterki
300g ryżu do risotto
1.5 litra wywaru warzywnego
100g mrożonego groszku
sól i pieprz
60g startego parmezanu, albo wegańskiego zamiennika, drobno startego

do podanie, opcjonalnie: drobno posiekana natka pietruszki, dodatkowy parmezan

  1. Rozgrzej oliwę w sporym garnku. Smaż cebulę na wolnym ogniu przez 5-10 minut, do miękkości.
  2. Dodaj pieczarki i smaż kolejnych 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby zaczną puszczać sok.
  3. W międzyczasie przygotuj wywar: wlej do niewielkiego garnka, dobrze zagrzej i zostaw na kuchence na niewielkim ogniu.
  4. Następnie wmieszaj ryż do cebuli i grzybów, i smaż przez minutę, aż cały sok zostanie wchłonięty.
  5. Zacznij dodawać gorący wywar: po chochelce na raz, mieszając dobrze i czekając z kolejną, aż większość zostanie zaabsorbowana przez ryż. Powinno to zająć około 20 minut. Pod koniec gotowania, na ostatnie około 5 minut, wsyp groszek.
  6. Kiedy cały wywar zostanie dodany, a ryż jest ugotowany, zdejmij garnek z ognia, wmieszaj parmezan i dopraw do smaku. 
  7. Podawaj od razu, ewentualnie z natką pietruszki i parmezanem na wierzchu.     

No comments:

Post a Comment