Dziecko złote robi kolejny stopień wyzwania dla nastolatek pod patronatem organizacji dobroczynnej Duke of Edinburgh
Tym razem w przeciągu roku akademickiego trzeba skompletować 6 miesięcy wolontariatu, 6 miesięcy nowego sporu i 3 miesiące nowej umiejętności.
Dlatego wybraliśmy coś, co można zrobić w domu, w swoim czasie, co może przydać się nam teraz, a dziecku w przyszłości i co matka może nadzorować i odpowiadać autorytatywnie na ewentualne pytania: kurs gotowania!
:)
Znakomity i ekstremalnie łatwy do śledzenia przepis pochodzi ze strony i app:
Inne z tej serii:
MACARONI CHEESE - klik
ZIELONE TAJSKIE CURRY z KURCZAKIEM - klik
RISOTTO GRZYBOWO-GROSZKOWE - klik
PAJ ZIEMNIACZANO-POROWY - klik
CRUMBLE JABŁKOWO-JEŻYNOWY/BORÓWKOWY - klik
SERNIK CZEKOLADOWY BEZ PIECZENIA - klik
KURCZAK ZAPIEKANY Z WARZYWAMI - klik
MUFFINY NADZIEWANE DŻEMEM - klik
Składniki:
(na 2 porcje)
2 papryki, przepołowione (tak, żeby zostały całe) i oczyszczone z pestek
75g kaszki kuskus i 100ml wrzącej wody
1 warzywna, albo kurczacza kostka rosołowa
1 mała cukinia, posiekana drobno
garść świeżej bazylii, drobno posiekanej
1-2 łyżki oliwy
sól i pieprz
orzeszki piniowe
50g startego sera, mozzarella, albo innego
opcjonalne warzywa: pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, czarna fasolka, szparagi, grzyby, zielona cebulka, czosnek, chorizo, puszkowana kukurydza, dodatkowe ulubione zioła, i tak dalej
opcjonalnie: wymieszane 1 łyżeczka pasty harissa + 75g gęstego jogurtu naturalnego, do podania
- Rozgrzej piekarnik do 200stC.
- Zacznij od kuskus: wsyp do miski, wkrusz kostkę rosołową i wlej 100ml wrzącej wody. Przykryj ściereczką, talerzykiem albo pokrywką i odstaw.
- Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni, dodaj cukinię i bazylię, razem z ewentualnymi dodatkowymi warzywami, smaż 5 minut, aż zaczną mięknąć.
- Wymieszaj warzywa z kuskus, dopraw do smaku i rozdziel pomiędzy połówki papryk.
- Posyp po wierzchu serem i orzeszkami piniowymi. Ułóż na blaszce do pieczenia, pokrop oliwą i piecz okolice 30-40 minut - papryka powinna być miękka, a ser złotawy.
- Podawaj na ciepło z ostrym jogurtowym sosem.
No comments:
Post a Comment