Sunday, 4 August 2024

Nastolatka w kuchni: zapiekane papryki, z kuskus i serem...

Dziecko złote robi kolejny stopień wyzwania dla nastolatek pod patronatem organizacji dobroczynnej Duke of Edinburgh 
Tym razem w przeciągu roku akademickiego trzeba skompletować 6 miesięcy wolontariatu, 6 miesięcy nowego sporu i 3 miesiące nowej umiejętności. 
Dlatego wybraliśmy coś, co można zrobić w domu, w swoim czasie, co może przydać się nam teraz, a dziecku w przyszłości i co matka może nadzorować i odpowiadać autorytatywnie na ewentualne pytania: kurs gotowania!
:)
Znakomity i ekstremalnie łatwy do śledzenia przepis pochodzi ze strony i app:

Inne z tej serii:
MACARONI CHEESE - klik
ZUPA MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWA - klik
STICKY TOFFEE PUDDINGklik
CHILLI CON CARNE - klik
ZIELONE TAJSKIE CURRY z KURCZAKIEM - klik
RISOTTO GRZYBOWO-GROSZKOWEklik
PAJ ZIEMNIACZANO-POROWY - klik
CRUMBLE JABŁKOWO-JEŻYNOWY/BORÓWKOWY - klik
SERNIK CZEKOLADOWY BEZ PIECZENIA - klik
KURCZAK ZAPIEKANY Z WARZYWAMI - klik
MUFFINY NADZIEWANE DŻEMEM - klik

Składniki:
(na 2 porcje)

2 papryki, przepołowione (tak, żeby zostały całe) i oczyszczone z pestek
75g kaszki kuskus i 100ml wrzącej wody
1 warzywna, albo kurczacza kostka rosołowa
1 mała cukinia, posiekana drobno
garść świeżej bazylii, drobno posiekanej
1-2 łyżki oliwy
sól i pieprz
orzeszki piniowe
50g startego sera, mozzarella, albo innego

opcjonalne warzywa: pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, czarna fasolka, szparagi, grzyby, zielona cebulka, czosnek, chorizo, puszkowana kukurydza, dodatkowe ulubione zioła, i tak dalej

opcjonalnie: wymieszane 1 łyżeczka pasty harissa + 75g gęstego jogurtu naturalnego, do podania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC.
  2. Zacznij od kuskus: wsyp do miski, wkrusz kostkę rosołową i wlej 100ml wrzącej wody. Przykryj ściereczką, talerzykiem albo pokrywką i odstaw.
  3. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni, dodaj cukinię i bazylię, razem z ewentualnymi dodatkowymi warzywami, smaż 5 minut, aż zaczną mięknąć.
  4. Wymieszaj warzywa z kuskus, dopraw do smaku i rozdziel pomiędzy połówki papryk.
  5. Posyp po wierzchu serem i orzeszkami piniowymi. Ułóż na blaszce do pieczenia, pokrop oliwą i piecz okolice 30-40 minut - papryka powinna być miękka, a ser złotawy.
  6. Podawaj na ciepło z ostrym jogurtowym sosem. 

No comments:

Post a Comment