Sunday, 7 July 2024

Nastolatka w kuchni: paj ziemniaczano-porowy...

Dziecko złote robi kolejny stopień wyzwania dla nastolatek pod patronatem organizacji dobroczynnej Duke of Edinburgh 
Tym razem w przeciągu roku akademickiego trzeba skompletować 6 miesięcy wolontariatu, 6 miesięcy nowego sporu i 3 miesiące nowej umiejętności. 
Dlatego wybraliśmy coś, co można zrobić w domu, w swoim czasie, co może przydać się nam teraz, a dziecku w przyszłości i co matka może nadzorować i odpowiadać autorytatywnie na ewentualne pytania: kurs gotowania!
:)
Znakomity i ekstremalnie łatwy do śledzenia przepis pochodzi ze strony i app:

Inne z tej serii:
MACARONI CHEESE - klik
ZUPA MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWA - klik
STICKY TOFFEE PUDDINGklik
CHILLI CON CARNE - klik
ZIELONE TAJSKIE CURRY z KURCZAKIEM - klik
RISOTTO GRZYBOWO-GROSZKOWE - klik
ZAPIEKANE PAPRYKI Z KUSKUS I SEREM - klik
CRUMBLE JABŁKOWO-JEŻYNOWY/BORÓWKOWY - klik
SERNIK CZEKOLADOWY BEZ PIECZENIA - klik
KURCZAK ZAPIEKANY Z WARZYWAMI - klik
MUFFINY NADZIEWANE DŻEMEM - klik

Składniki:
(na jakieś 4 porcje)

30g masła
1 łyżka oliwy
2 pory, umyte, przekrojone wzdłuż i pokrojone na około 5mm kawałki
2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1-2cm
opcjonalnie: dodatkowe warzywa, jak grzyby, groszek, brokuły, albo szpinak - Samira nie dała
2 łyżki mąki (około 20g)
300ml wywaru warzywnego
100ml śmietanki 36%
sól i pieprz
400g opakowanie już rozwałkowanego ciasta francuskiego


1. Odmierz i przygotuj wszystkie składniki. Rozgrzej masło i olej na patelni i wsyp pokrojone pory. Przykryj i smaż na niewielkim ogniu przez 5 minut, często mieszając.

2. Dodaj ziemniaki, przykryj i smaż kolejnych 10 minut na małym ogniu. Mieszaj regularnie, żeby ziemniaki nie przywierały się przypalały.   

RADA: jeśli używasz dodatkowych warzyw dodaj je na patelnię pod koniec smażenia ziemniaków i porów. Mniej więcej: groszek i szpinak na 1-2 minuty, grzyby na 2-3 minuty, a brokuły możesz podgotować przez minutę przed dodaniem.  

3. Rozgrzej piekarnik do 200stC. Przygotuj naczynie żaroodporne okolice 20/20cm, lub nieco większe.

4. Wsyp mąkę i mieszaj przez 30-40 sekund. Lekko podkręć ogień, wlej wywar i mieszaj, aż mieszanka zacznie się gotować, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kolejnych 5 minut (na tym etapie ziemniaki powinny być już niemal miękkie, a jeśli nie są - gotuj je kolejnych kilka minut).

5. Wyłącz ogień, wmieszaj śmietankę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze przemieszaj jeszcze raz i przełóż do wybranego naczynia.

6. Rozwiń ciasto francuskie. Odkrój około 1cm paski z nadmiarowego. Delikatnie zmocz brzegi naczynia odrobiną wody i wyłóż przygotowanymi paskami. Nałóż płachtę ciasta na naczynie i dociśnij delikatnie, tworząc ewentualnie ładne fałdki. Natnij środek paja - para musi mieć ucieczkę. 

7. Piecz około 30 minut, do złoto-brązowego koloru. Podawaj z ulubionymi sałatkami.     

No comments:

Post a Comment