Dziecko złote robi kolejny stopień wyzwania dla nastolatek pod patronatem organizacji dobroczynnej Duke of Edinburgh
Tym razem w przeciągu roku akademickiego trzeba skompletować 6 miesięcy wolontariatu, 6 miesięcy nowego sporu i 3 miesiące nowej umiejętności.
Dlatego wybraliśmy coś, co można zrobić w domu, w swoim czasie, co może przydać się nam teraz, a dziecku w przyszłości i co matka może nadzorować i odpowiadać autorytatywnie na ewentualne pytania kurs gotowania!
:)
Znakomity i ekstremalnie łatwy do śledzenia przepis pochodzi ze strony i app:
Inne w tej serii:
ZUPA MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWA - klik
STICKY TOFFEE PUDDING - klik
CHILLI con CARNE - klik
ZIELONE TAJSKIE CURRY Z KURCZAKIEM - klik
RISOTTO GRZYBOWO-GROSZKOWE - klik
PAJ ZIEMNIACZANO-POROWY - klik
ZAPIEKANE PAPRYKI Z KUSKUS I SEREM - klik
CRUMBLE JABŁKOWO-JEŻYNOWY/BORÓWKOWY - klik
SERNIK CZEKOLADOWY BEZ PIECZENIA - klik
KURCZAK ZAPIEKANY Z WARZYWAMI - klik
MUFFINY NADZIEWANE DŻEMEM - klik
Składniki:
(na okolice 4-6 porcji)
300g makaronu macaroni
40g masła
40g mąki
600ml mleka
125g startego sera cheddar
sól i pieprz
opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki angielskiej musztardy
na wierzch:
50g startego Parmezanu, chaddara, albo mieszanki obu
2 kromki czerstwego chleba, zmiksowanego w malakserze do otrzymania struktury bułki tartej
20g masła
1. Ugotuj makaron w dużej ilości posolonej wody i zgodnie z instrukcjami na opakowaniu - zwykle 10-12 minut. Odcedź i zostaw do czasu, aż będzie potrzebny.
2. Rozgrzej piekarnik do 190stC.
3. W międzyczasie zrób beszamel (garnek musi być spory - musi później pomieścić makaron):
- przygotuj wszystkie potrzebne składniki i trzepaczkę balonową;
- stop masło w dużym garnku i na niewielkim ogniu;
- wmieszaj mąkę i smaż/gotuj na małym ogniu przez 1 minutę;
- zwiększ ogień i wlej mleko w 4-5 porcjach, cały czas mieszając trzepaczką balonową, do czasu, aż sos będzie gładki. Kontynuuj, aż całe mleko będzie zużyte, a sos zgęstnieje;
- dodaj gałkę muszkatołową i musztardę, jeśli używasz, i wmieszaj 125g startego sera - mieszaj, aż sos będzie gładki, a ser stopiony;
- zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą i pieprzem;
4. Dodaj ugotowany makaron do garnka z beszamelem i dobrze wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia do zapiekania.
5. Przygotuj posypkę na wierzch: stop masło, dodaj zmiksowany chleb i ser, wymieszaj i posyp zapiekankę. (Alternatywnie: możesz posypać wierzch samym serem).
6. Zapiekaj przez około 20-30 minut, do czasu, aż wierzch będzie złotawo-brązowy. Podawaj z sałatką, albo gotowanymi warzywami.
No comments:
Post a Comment