Sunday 7 January 2024

Nastolatka w kuchni: macaroni cheese...

  Dziecko złote robi kolejny stopień wyzwania dla nastolatek pod patronatem organizacji dobroczynnej Duke of Edinburgh 
Tym razem w przeciągu roku akademickiego trzeba skompletować 6 miesięcy wolontariatu, 6 miesięcy nowego sporu i 3 miesiące nowej umiejętności. 
Dlatego wybraliśmy coś, co można zrobić w domu, w swoim czasie, co może przydać się nam teraz, a dziecku w przyszłości i co matka może nadzorować i odpowiadać autorytatywnie na ewentualne pytania kurs gotowania!
:)
Znakomity i ekstremalnie łatwy do śledzenia przepis pochodzi ze strony i app:

Inne w tej serii:
ZUPA MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWA - klik
STICKY TOFFEE PUDDING - klik
CHILLI con CARNE - klik
 

Składniki:
(na okolice 4-6 porcji)

300g makaronu macaroni
40g masła
40g mąki
600ml mleka
125g startego sera cheddar
sól i pieprz
opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki angielskiej musztardy

na wierzch:
50g startego Parmezanu, chaddara, albo mieszanki obu
2 kromki czerstwego chleba, zmiksowanego w malakserze do otrzymania struktury bułki tartej
20g masła


1. Ugotuj makaron w dużej ilości posolonej wody i zgodnie z instrukcjami na opakowaniu - zwykle 10-12 minut. Odcedź i zostaw do czasu, aż będzie potrzebny.

2. Rozgrzej piekarnik do 190stC.

3. W międzyczasie zrób beszamel (garnek musi być spory - musi później pomieścić makaron):
  • przygotuj wszystkie potrzebne składniki i trzepaczkę balonową;
  • stop masło w dużym garnku i na niewielkim ogniu;
  • wmieszaj mąkę i smaż/gotuj na małym ogniu przez 1 minutę;
  • zwiększ ogień i wlej mleko w 4-5 porcjach, cały czas mieszając trzepaczką balonową, do czasu, aż sos będzie gładki. Kontynuuj, aż całe mleko będzie zużyte, a sos zgęstnieje;
  • dodaj gałkę muszkatołową i musztardę, jeśli używasz, i wmieszaj 125g startego sera - mieszaj, aż sos będzie gładki, a ser stopiony;
  • zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą i pieprzem; 
4. Dodaj ugotowany makaron do garnka z beszamelem i dobrze wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia do zapiekania.

5. Przygotuj posypkę na wierzch: stop masło, dodaj zmiksowany chleb i ser, wymieszaj i posyp zapiekankę. (Alternatywnie: możesz posypać wierzch samym serem).

6. Zapiekaj przez około 20-30 minut, do czasu, aż wierzch będzie złotawo-brązowy. Podawaj z sałatką, albo gotowanymi warzywami.  

No comments:

Post a Comment