Dziecko złote robi kolejny stopień wyzwania dla nastolatek pod patronatem organizacji dobroczynnej Duke of Edinburgh
Tym razem w przeciągu roku akademickiego trzeba skompletować 6 miesięcy wolontariatu, 6 miesięcy nowego sporu i 3 miesiące nowej umiejętności.
Dlatego wybraliśmy coś, co można zrobić w domu, w swoim czasie, co może przydać się nam teraz, a dziecku w przyszłości i co matka może nadzorować i odpowiadać autorytatywnie na ewentualne pytania: kurs gotowania!
:)
Znakomity i ekstremalnie łatwy do śledzenia przepis pochodzi ze strony i app:
Inne z tej serii:
MACARONI CHEESE - klik
ZIELONE TAJSKIE CURRY z KURCZAKIEM - klik
RISOTTO GRZYBOWO-GROSZKOWE - klik
PAJ ZIEMNIACZANO-POROWY - klik
PAPRYKI ZAPIEKANE Z KUSKUS i SEREM - klik
SERNIK CZEKOLADOWY BEZ PIECZENIA - klik
KURCZAK ZAPIEKANY Z WARZYWAMI - klik
MUFFINY NADZIEWANE DŻEMEM - klik
Składniki:
(na 4-6 porcji)
na nadzienie
3-4 twarde, słodkie jabłka
150g jeżyn lub borówek amerykańskich
30g drobnego cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
na wierzch
175g mąki
110g zimnego masła
20g płatków owsianych
50g drobnego cukru
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
- Przygotuj jabłka: obierz, wytnij środek i pokrój na miej-więcej 1.5cm kostkę.
- Włóż jabłka do miski, razem z pozostałymi składnikami nadzienia, i dobrze wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia okolice 20/20cm.
- Posypka na wierzch: wsyp mąkę do sporej miski, dodaj masło i delikatnie rozetrzyj palcami, do czasu, aż mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą.
- Wmieszaj cukier i płatki owsiane, a następnie posyp wierzch jabłek równomierną warstwą.
- Piecz przez 35-40 minut, do czasu, aż wierzch jest złotawy, a owoce miękkie i soczyste. Ostudź przez 10 minut przed podaniem. Pyszne z lodami waniliowymi, bitą śmietaną, albo sosem custard.
No comments:
Post a Comment