Sunday, 20 October 2024

Scones serowe... (#4)

Bardzo, ale to bardzo lubię scones. Te słone, są super szybkim dodatkiem do jakiejkolwiek dobrej zupy i razem stworzą zgrany posiłek. Te słodkie można upiec, zamrozić i użyć w razie deserowego kryzysu. Wiele zachodu nie potrzeba - gruby kleks dobrego dżemu, może w towarzystwie ubitej śmietanki, albo hojnej warstwy masła.  
Te dzisiejsze są nieprawdopodobnie proste do wykonania, ze składników zawsze dostępnych w szafkach i lodówce, można je lekko podgrzać w mikrofali i posmarować masłem, albo zamrozić na jakąś kolejną okazję.

Przepis ze strony BBC Food.

Składniki:
(na 8 sztuk)

225g mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
szczypta soli
55g masła
25g startego, dojrzałego sera cheddar
150ml mleka* + odrobina więcej do posmarowania po wierzchu


1. Rozgrzej piekarnik do 220stC (albo 200 z termoobiegiem). Przygotuj   blaszkę do pieczenia - wstaw do piekarnika, do czasu, aż będziesz jej potrzebować.

2. W sporej misce wymieszaj mąkę i sól, a następnie szybko rozetrzyj z masłem - gotowa mieszanka powinna przypominać bułkę tartą. Wmieszaj ser, wlej mleko i szybko zamieszaj na miękkie ciasto.

3. Wyłóż na posypany mąką blat, bardzo delikatnie i tylko lekko zagnieć. Rozklep na wysokość około 2cm i wycinaj kółka foremką 5cm, albo trójkąty, jak we wpisie o scones dyniowych - KLIK.

4. Wyjmij nagrzaną blaszkę z piekarnika i przełóż gotowe scones. Piecz przez około 12-15 minut, do czasu aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe. Ostudź na kratce.


*moje ciasto było odrobinę za mokre i musiałam podsypać je dodatkową mąką, dlatego jest chyba lepiej zaczynać od około 100ml i wlać nieco więcej w razie potrzeby

No comments:

Post a Comment