Bardzo, ale to bardzo lubię scones. Te słone, są super szybkim dodatkiem do jakiejkolwiek dobrej zupy i razem stworzą zgrany posiłek. Te słodkie można upiec, zamrozić i użyć w razie deserowego kryzysu. Wiele zachodu nie potrzeba - gruby kleks dobrego dżemu, może w towarzystwie ubitej śmietanki, albo hojnej warstwy masła.
Te dzisiejsze są nieprawdopodobnie proste do wykonania, ze składników zawsze dostępnych w szafkach i lodówce, można je lekko podgrzać w mikrofali i posmarować masłem, albo zamrozić na jakąś kolejną okazję.
Przepis ze strony BBC Food.
Składniki:
(na 8 sztuk)
225g mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
szczypta soli
55g masła
25g startego, dojrzałego sera cheddar
150ml mleka* + odrobina więcej do posmarowania po wierzchu
1. Rozgrzej piekarnik do 220stC (albo 200 z termoobiegiem). Przygotuj blaszkę do pieczenia - wstaw do piekarnika, do czasu, aż będziesz jej potrzebować.
2. W sporej misce wymieszaj mąkę i sól, a następnie szybko rozetrzyj z masłem - gotowa mieszanka powinna przypominać bułkę tartą. Wmieszaj ser, wlej mleko i szybko zamieszaj na miękkie ciasto.
3. Wyłóż na posypany mąką blat, bardzo delikatnie i tylko lekko zagnieć. Rozklep na wysokość około 2cm i wycinaj kółka foremką 5cm, albo trójkąty, jak we wpisie o scones dyniowych - KLIK.
4. Wyjmij nagrzaną blaszkę z piekarnika i przełóż gotowe scones. Piecz przez około 12-15 minut, do czasu aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe. Ostudź na kratce.
*moje ciasto było odrobinę za mokre i musiałam podsypać je dodatkową mąką, dlatego jest chyba lepiej zaczynać od około 100ml i wlać nieco więcej w razie potrzeby
No comments:
Post a Comment