Na Wyspach kolejna przerwa w szkole... Tak zwany, bardzo akuratnie zresztą, 'półsemestr'. Oznacza to, że przetrwaliśmy 7-8 tygodni od września, a po tygodniu przerwy w październiku powrót do kołowrotu na kolejne 7-8 tygodni, aż do dwóch tygodni wakacji na Boże Narodzenie. Damy rade! A w międzyczasie trzeba będzie jeszcze raz znaleźć kilka przyjemnych przepisów, idealnych dla zajęcia dziecków na godzinkę...
Przepis z niezawodnej strony Cooking with my kids.
Składniki:
(kwadratowa blaszka 20cm, czyli 12-16 kwadratów)
200g herbatników
50g rodzynek, albo sułtanek
60g pianek marshmallow, takich malutkich do gorącej czekolady, albo pokrojonych większych
135g margaryny, albo masła
200g mlecznej czekolady
2-3 łyżki golden syrup
1. Wyłóż wybraną foremkę papierem do pieczenia.
2. Pokrusz herbatniki, rękami, albo wałkiem do ciasta, tak, aby powstała mieszanka mniejszych i większych kawałków. Dodaj pianki i sułtanki, i dobrze wymieszaj.
3. Stop czekoladę w szklanej misce w mikrofali, albo w kąpieli wodnej. Wmieszaj masło i golden syrup. Wymieszaj do powstania gładkiej masy.
4. Wsyp suche składniki do czekoladowej mieszanki i dobrze wymieszaj. Przesyp do blaszki, uklep do powstania równomiernej warstwy i zostaw w lodówce, albo w chłodnym miejscu na kilka godzin do stężenia. Pokrój na kawałki. Przechowuj w szczelnym pojemniku, w lodówce.
No comments:
Post a Comment