Sunday 3 March 2024

Nastolatka w kuchni: sticky toffee pudding...

Dziecko złote robi kolejny stopień wyzwania dla nastolatek pod patronatem organizacji dobroczynnej Duke of Edinburgh 
Tym razem w przeciągu roku akademickiego trzeba skompletować 6 miesięcy wolontariatu, 6 miesięcy nowego sporu i 3 miesiące nowej umiejętności. 
Dlatego wybraliśmy coś, co można zrobić w domu, w swoim czasie, co może przydać się nam teraz, a dziecku w przyszłości i co matka może nadzorować i odpowiadać autorytatywnie na ewentualne pytania kurs gotowania!
:)
Znakomity i ekstremalnie łatwy do śledzenia przepis pochodzi ze strony i app:

Inne przepisy z tej serii: 
MACARONI CHEESE - klik
ZUPA MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWA - klik
CHILLI con CARNE - klik

Składniki:
(okolice 6 porcji)

na ciasto
100g posiekanych daktyli bez pestek
80ml gorącej wody
1 łyżeczka sody
90g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
140g jasno-brązowego, miałkiego cukru
2 jajka
180g mąki

na sos
90g jasno-brązowego, miałkiego cukru
25g masła
110ml śmietanki 36%


1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj średnią blaszkę do ciasta - okolice 20/20cm, albo nieco większą, wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Przygotuj daktyle: włóż do miski razem z gorącą wodą i sodą. Zostaw do czasu, aż będą potrzebne.

3. W osobnej, sporej misce ubij mikserem, albo drewnianą łyżką, masło i cukier, do czasu, aż będą lekkie i kremowe. Następnie wbijaj jajka, po jednym, dobrze ubijając po każdym.

4. Dodaj mieszankę daktylową, wymieszaj, a następnie delikatnie wmieszaj mąkę. Przelej ciasto do przygotowanej blaszki.

5. Piecz przez około 30 minut, albo do czasu, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku, a patyczek wetknięty w środek będzie czysty po wyjęciu. (Im większa blaszka, tym ciasto będzie cieńsze i czas pieczenia krótszy - trzeba zacząć sprawdzać po około 20 minutach).

6. W czasie, kiedy ciasto się piecze, przygotuj sos toffi. Najpierw odmierz masło, cukier i połowę śmietanki do garnuszka. Bardzo delikatnie zagotuj na małym ogniu, mieszając, dla rozpuszczenia cukru. Gotuj przez 1 minutę, następnie wyłącz ogień, wlej resztę śmietanki i wmieszaj, aż sos będzie gładki.

7. Pokrój ciasto na porcje (9-12) i podawaj ciepłe, polane sosem. Pyszne z lodami, ubitą śmietanką, albo creme fraiche.


ODGRZEWANIE:
Deser jest najlepszy na ciepło - można go łatwo podgrzać w mikrofali przez 30-60 sekund na średnim lub wysokim ustawieniu. 

No comments:

Post a Comment