Sunday 4 February 2024

Nastolatka w kuchni: zupa marchewkowo-soczewicowa...

Dziecko złote robi kolejny stopień wyzwania dla nastolatek pod patronatem organizacji dobroczynnej Duke of Edinburgh 
Tym razem w przeciągu roku akademickiego trzeba skompletować 6 miesięcy wolontariatu, 6 miesięcy nowego sporu i 3 miesiące nowej umiejętności. 
Dlatego wybraliśmy coś, co można zrobić w domu, w swoim czasie, co może przydać się nam teraz, a dziecku w przyszłości i co matka może nadzorować i odpowiadać autorytatywnie na ewentualne pytania: kurs gotowania!
:)
Znakomity i ekstremalnie łatwy do śledzenia przepis pochodzi ze strony i app:

Inne przepisy z tej serii: 
MACARONI CHEESE - klik
STICKY TOFFEE PUDDING - klik
CHILLI con CARNE - klik

Składniki:
(na jakieś 6 porcji)

2 łyżki oliwy
1 cebula, obrana i posiekana
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
600g marchewki, obranej i posiekanej (jeśli masz zamiar zmiksować zupę na krem)
140g czerwonej soczewicy, opłukanej na sitku
1 litr wywaru warzywnego, albo z kurczaka
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
szczypta płatków chilli
125ml mleka, albo mleka migdałowego, albo mleka kokosowego

do podania, opcjonalnie: 
kwaśna śmietana i siekana natka pietruszki;
grzanki z chleba*


1. Przygotuj cebulę, czosnek i marchewkę, oraz resztę składników.

2. Rozgrzej oliwę w sporym garnku i na niewielkim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż 5-8 minut, do czasu, aż będą miękkie i przeźroczyste.

3. Dodaj marchewkę, soczewicę, wywar i mleko, oraz kumin, chilli, garam masala (przyprawy są opcjonalne), sól i pieprz, przykryj pokrywką i zagotuj.   

4. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez około 20 minut, do czasu, aż będzie miękka. (W czasie, kiedy zupa się gotuje możesz zrobić grzanki).

5. Zmiksuj zupę w malakserze, albo blenderem i dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, grzankami, natką pietruszki i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.



*JAK ZROBIĆ GRZANKI:
2 kromki chleba 
(najlepsze są grube, lekko czerstwe z jakiegokolwiek pieczywa: białego, razowego,bagietki)
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
sól

1. Obkrój skórki z chleba (nie koniecznie) i pokrój w kostkę.
2. Wymieszaj z oliwą i posól do smaku.
3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, stop masło, wsyp kostki chleba i smaż, często mieszając, aż będzie chrupiący ze wszystkich stron.
4. Posyp zupę, dla dodania chrupiącego efektu. 

No comments:

Post a Comment