Friday, 24 May 2013

Makaron ze szparagami i łososiem, w sosie serowym i z migdałową posypką...


Przepis z Kwestii Smaku, ja robilam z porcji przeliczonej na 250g makaronu, bo oryginalne 100g wydawalo mi sie za malo.

Składniki:
(na 2 porcje)
  • około 350 g filetu łososia
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 kulka (125 g) mozzarelli
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 100 g makaronu w kształcie świderków lub rurek - u mnie: macaroni
sos serowy:
  • 125 g serka Philadelphia lub mascarpone
  • 30 g tartego sera: parmezanu, grana padano lub cheddara
  • 150 ml mleka
  • sól i pieprz (np. biały zmielony) do smaku
posypka:
  • 5 łyżek mielonych migdałów bez skórek
  • 3 łyżki tartego sera: parmezanu, grana padano lub cheddara
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
Łosoś: 
Odciąć skórkę z łososia i sprawdzić czy nie ma ości, pokroić na około 2 cm kostkę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą. Wyłożyć do formy żaroodpornej o wymiarach około 20 x 30 cm. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić naczynie z łososiem do piekarnika i piec przez 10 minut, wyjąć naczynie, ale piekarnika nie wyłączać.
Sos serowy: 
Do małego garnka włożyć Philadelphię (lub mascarpone ze szczyptą soli), dodać ser i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu, doprawić solą i pieprzem. Odstawić z ognia.
Makaron: 
Ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 - 2 minuty (uwaganie dodajemy więcej makaronu, bo wchłonie cały sos i zapiekanka wyjdzie za sucha). W trakcie gotowania makaronu dodać szparagi, przygotować je w następujący sposób: odłamać grube i białe końce szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu - końce można wykorzystać do ugotowania bulionu na zupę szparagową). Ładne zielone łodygi pokroić na około 4 cm kawałki. Na około 3 minuty przed końcem gotowania makaronu dodać grubsze łodygi szparagów, a na około minutę przed końcem - dodać resztę cieńszych końcówek. Po ugotowaniu (al dente) wszystko odcedzić zachowując około 1/4 szklanki wody. Odcedzony makaron ze szparagami włożyć z powrotem do garnka.
Dodać do niego sos serowy (jeśli sos bardzo zgęstniał można rozcieńczyć go dodając stopniowo po łyżce odlaną wodę z makaronu), poszarpaną mozzarellę, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy z łososiem i delikatnie przemieszać, wyrównać powierzchnię. Posypać mieszanką mielonych migdałów, sera i skórki cytrynowej, wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni C).

No comments:

Post a Comment