Monday 20 May 2013

Brownie kasztanowe...

Czekoladowe ciasto polaczone z warstwa kasztanowej, lekko slodkawej masy. Zdecydowanie dla wielbicieli gatunku. Lub raczej dwóch gatunków: i czekolady, i kasztanów...
Przepis pochodzi z bloga Taste of Beirut



Skladniki:
(na kwadratowa blaszke 23cm)
1 szklanka = 250ml
warstwa czekoladowa
  • 100g ciemnej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 lyzka miodu
  • 2 duze jajka
  • 100g masla
  • 1/2 szklanki maki
  • szczypta soli
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
warstwa kasztanowa
  • 400g (lub okolice) puszka kasztanow - ja mialam puszke puree i tego uzylam
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki maki kukurydzianej
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego

WYKONANIE
Warstwa kasztanowa:
Odcedź bardzo dokladnie kasztany; zmiel w malakserze na gladkie puree; miksujac dodawaj po kolei cukier, jajko, olej, wanilie i make kukurydziana; przelej mase do miski i odstaw do czasu, az bedzie potrzebna.
Warstwa czekoladowa:
Rozpusc czekolade i maslo w kapieli wodnej, zostaw do przestudzenia. Do sporej miski wbij jajka i wsyp cukier, miksuj przez kilka minut. Dodaj miód i wanilie, a nastepnie mieszanke czekoladowa. W osobnej misce wymieszaj make, proszek do pieczenia i sól; wsyp do mokrych skladnikow i zmiksuj.

Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Nakladaj na zmiane kleksy ciasta czekoladowego i ciasta kasztanowego do blaszki wylozonej papierem do pieczenia.
Piecz do czasu, az warstwa kasztanowa bedzie upieczona, a wetkniety patyczek suchy - okolice 40min.

No comments:

Post a Comment