Thursday, 2 May 2013

Curry Nigelli: kokosowe z warzywami, czyli: jemy kwiaty - pół żartem, pół serio...

"Podczas podawania kwiatowych potraw za kazdym razem, oprocz okrzykow zachwytu, slysze od gosci rowniez zapewnienia, ze do tej pory nigdy nie jedli kwiatow. Nigdy im nie wierze. [...] 
Mamy tez kalafiory i brokuly, ktore sa pakami kwiatowymi kilku podgatunkow kapusty. Te najczesciej jedzone przez nas kwiaty sprowadzila do Polski krolowa Bona w XVIw. Od tamtej pory te niezmiernie wartosciowe i zdrowe warzywa sa przyrzadzane na setki sposobow." [Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach]

Przepis z ksiazki 'Kitchen. Recipes from the heart of the home' Nigelli Lawson.
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 2 lyzki oleju
  • 1 cebula, obrana, przepolowiona i pokrojona na półksiężyce
  • szczypta soli morskiej
  • 1 zielona papryczka chilli, oczyszczona z nasionek i drobno pokrojona
  • 2cm kawalek imbiru, oczyszczony i pokrojony drobno
  • 1/4 lyzeczki platkow suszonego chilli
  • 1 lyzeczka kurkumy
  • 1 lyzeczka mielonego kminu
  • 1 lyzeczka mielonej kolendry
  • 1 lyzeczka mielonego imbiru
  • 400ml puszka mleka kokosowego
  • 600ml wywaru warzywnego
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 lyzka pasty z tamaryndowca - ja zastapilam sokiem z limonki
  • 350g kalafiora, podzielonego na różyczki
  • 350g brokula, podzielonego na różyczki
  • 100-150g zielonej fasolki, pokrojonej na kawalki
  • 100-150g baby corn, miniaturowej kukurydzy, pokrojonej na kawalki
  • 2 lyzki posiekanej kolendry, do posypania 
  1. Rozgrzej olej w sporym garnku i smaz cebule, posypana odrobina soli morskiej, az zacznie mieknac nastepnie dodaj chilli i imbir i smaz przez minute mieszajac od czasu do czasu.
  2. Dodaj platki chilli, kurkume, mielony kmin, imbir i kolendre. Dobrze wymieszaj i smaz kolejna minute, a nastepnie wlej mleko kokosowe, wywar, wsyp cukier i dodaj paste z tamaryndowca. Wymieszaj.
  3. Zagotuj, dodaj kalafiora, a potem brokula. Gotuj 10min, dodaj fasolke i kukurydze. Sprawdz po 5min, czy warzywa sa ugotowane, a jesli nie zostaw je na kolejnych kilka minut.
  4. Dopraw dobrze do smaku i podawaj z ryzem i indyjskim chlebkiem, np. naan. 

Gotujesz z wyprzedzeniem?
Sos mozna zrobic 1 dzien wczesniej: ostudzony, przelany do nie-metalowego pojemnika i przechowywany w lodowce. Wystarczy go zagotowac i dalej postepowac, jak w przepisie, dodajac warzywa.
Mrozenie:
Ostudzony sos mozna zamrozic w szczelnym pojemniku na okres do 1 miesiaca. Rozmrozic przez noc w lodowce i dalej postepowac, jak w przepisie.

No comments:

Post a Comment