Thursday, 23 May 2013

Kalafior na ostro, z ciecierzycą i chorizo... (Donna Hay)


Przepis, bardzo minimalnie zmieniony, od Donny Hay

Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 500g różyczek kalafiora
  • 1 lyzka oliwy
  • 2 x chorizo - u mnie: arabsko/turecki sujuk (srednio ostra kielbasa), 250g
  • 2 zabki czosnku, pokrojone na plasterki
  • 1 x 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej i oplukanej
  • 1/2 lyzeczki papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • dobry ocet balsamiczny do pokropienia, opcjonalnie
Ugotuj kalafiora w osolonej wodzie - 3min, az bedzie miekkawy. Odcedź i odstaw. Rozgrzej oliwe na sporej, nieprzywierajacej patelni. Dodaj chorizo i smaz 2-3min, lub do czasu, az bedzie zlotawe. Dodaj kalafiora i smaz kolejne 2-3min. Dodaj czosnek, ciecierzyce, papryke, sól i pieprz i delikatnie wymieszaj. Smaz kolejne 4-5min. Przed podaniem pokrop octem balsamicznym.

No comments:

Post a Comment