Sunday 26 May 2013

Domowe nachos z salsą z pieczonych pomidorów i guacamole...


Na podstawie tego przepisu.

Skladniki:
(spokojnie do pojadania dla 2-3 osob)
na nachos
  • 12 tortilli kukurydzianych
  • olej - u mnie: oliwa w spray'u (sprawdzila sie znakomicie!)
na guacamole:
  • 2 dojrzale awokado
  • sok z limonki
  • 1 lyzeczka pasty chipotle (chipotle paste), lub do smaku (ale uwaga, bo jest ostra!)
  • sól i pieprz
  • 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli, posiekanej drobniutko
na salse:
  • 5 niewielkich pomidorow
  • 2 spore zabki czosnku, nie obrane
  • 1/2 niewielkiej, czerwonej cebuli, posiekanej drobniutko
  • 1 lyzeczka pasty chipotle
  • sól i pieprz
  • kilka plasterkow papryczek jalapeno, ze sloiczka (tez bardzo ostre!)

Nachos:
Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem).
Posmaruj olejem kazda tortille (wystarczy z jednej strony) i potnij nozyczkami na trojkaty. Ukladaj pojedyncza warstwa na blaszkach i piecz przez okolo 8-10min (dobrze jest spradzac i ewentualnie obracac blaszke, jeli pieka sie za szybko z jednej strony). Wyjac, posypac sola i zostawic do ostudzenia. 
Guacamole:
Przekroj awokado, wyjmij zielony srodek i rozgniec widelcem na gladka mase. Dodaj cebulke, wmieszaj sok z limonki (1 lyzka, lub do smaku), paste chipotle i dopraw sola i pieprzem.
Salsa pomidorowa:
Przekroj pomidory na polowy, uloz na blaszce, razem z czosnkiem, i piecz pod srednio nagrzanym grillem przez okolo 15min. Wyjmij i zostaw do przestudzenia. Obierz czosnek i wrzuc do malaksera razem z pomidorami, posiekanymi papryczkami jalapeno i pasta chipolte. Zmiksuj - masa nie musi byc gladka. Dopraw do smaku sola i pieprzem, wmieszaj cebulke i zostaw do ostudzenia.


No comments:

Post a Comment