Thursday, 30 May 2013

Chlebek bananowy z masłem orzechowym... (Donna Hay)

Przepyszny, mocno wilgotny i mocno orzechowy chlebek bananowy od Donny Hay. Znakomicie sie przechowuje (w szczelnym pojemniku) i nie traci nic, a nic na atrakcyjnosci nawet nastepnego dnia... 


Skladniki:
(na foremke o pojemnosci 2.5 litra)
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 125g miekkiego masla
  • 1 szklanka (175g) brazowego cukru
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki rozgniecionego banana
  • 0.5 szklanki (140g) masla orzechowego z kawalkami orzechow
  • 1.75 szklanki (255g) mąki, przesianej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody
  • 1 lyzeczka mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki (80ml) syropu klonowego
Rozgrzej piekarnik do 160stC. Zmiksuj przez 8-10min maslo, cukier i ekstrakt waniliowy, az masa bedzie kremowa i jasna.  Miksujac stopniowo dodawaj jajka. Dodaj banany, maslo orzechowe, mąkę, proszek do pieczenia, sode, cynamon i syrop klonowy i zmiksuj do polaczenia skladnikow. Wylej ciasto do foremki (wylozonej papierem do pieczenia i/lub posmarowanej maslem) i piecz przez 85-90min (u mnie okolo 75min, wiec warto sprawdzac wczesniej), lub do czasu, wetkniety patyczek bedzie suchy po wyjeciu. Zostaw w foremce do ostudzenia przez 20min, a nastepnie wyjmij na kratke i zostaw do calkowitego ostudzenia.  

No comments:

Post a Comment