Monday, 27 May 2013

Enchiladas z kurczakiem, kukurydzą i fasolką...


Przepis to generalna kompilacja pomyslow znalezionych w Internecie.

Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 1 lyzka oliwy/oleju
  • 1 zabek czosnku, posiekany
  • 2 niewielkie, czerwone cebule, posiekane
  • 1 lyzeczka mielonego kminu
  • 1 lyzeczka mielonej kolendry
  • 500g opakowanie passaty pomidorowej + okolo 2/3 szklanki wody (tyle, zeby mozna bylo wyplukac resztki pomidorow z opakowania)
  • 1 lyzeczka pasty chipotle
  • sól i pieprz
  • 200g sera żółtego, startego
  • 300g puszka fasolki, odcedzonej i oplukanej - u mnie: black-eyed pea
  • 200g puszka kukurydzy, odcedzonej
  • 1.5 szklanki ugotowanego miesa z kurczaka, pokrojonego na male kawalki
  • 8 tortilli kukurydzianych (malych: 18-20cm)
 dodatkowo:
  • naczynie zaroodporne, w ktorym zmieszcza sie wszystkie zwiniete tortille (jedna warstwa)

Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Rozgrzej oliwe/olej w garnku. Dodaj czosnek i cebule, smaz 4-5min, az zmiekna. Dodaj kumin i kolendre i smaz przez 1min. Wlej passate i wode, dodaj paste chipotle, dopraw do smaku i gotuj 20min. 
Wylej okolo 5-6 lyzek czystego sosu pomidorowego na dno naczynia zaroodpornego. Z pozostalej ilosci odlej do miseczki polowe. Do pozostalego w garnku sosu dodaj polowe startego sera, mieso z kurczaka, fasolke i kukurydze. Dokladnie wymieszaj - mieszanka nie powinna byc bardzo mokra. 
Nakladaj na kazda tortille okolo 2 czubate lyzki nadzienia, zawijaj, jak nalesniki, i ukladaj ciasno w naczyniu. Polej pozostalym sosem pomidorowym i posyp pozostalym serem. Zapiekaj 15-20min. Podawaj od razu, na przyklad z prosta, zielona salata.

No comments:

Post a Comment