Thursday, 9 May 2013

Kuskus z warzywami i ciecierzycą...

Robilam niedawno miodowego kurczaka z papryka. Nie bardzo chcialo mi sie wymyslac salatki i dodatki, wiec postawilam na wersje na szybko - wsypalam kuskus do miski i wlalam  powstaly podczas pieczenia miesa sos, dorzucilam upieczona papryke i dopelnilam wrzaca woda. Wyszlo pyszne!
Wielbicielka przesadna miesa nie jestem i nie zawsze planuje pieczenie kurczaka, a chcialam osiagnac cos podobnego, ale w wersji wegetarianskiej...

Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 250g kuskus
  • 1 lyzka masla
  • 500ml wywaru warzywnego, wrzacego
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1-2 cukinie, 250-300g, pokrojone na plasterki
  • 1 spora czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona na kawalki
  • 3 lyzki oliwy
  • 1 czubata lyzka miodu
  • po 1/2 lyzeczki mielonego kuminu, imbiru i cynamonu
  • 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej i oplukanej
Wrzuc kuskus do sporej miski, dodaj maslo i odrobine soli i pieprzu. Odlej 1/2 szklanki goracego wywaru, a reszta zalej kuskus. Przykryj miske kawalkiem folii kuchennej i odstaw na czas przygotowania warzyw.
Na duzej, nieprzywierajacej patelni rozgrzej 2 lyzki oliwy. Dodaj cebule i smaz przez 2-3min, az lekko zmieknie, dodaj papryke i smaz kolejnych kilka minut - warzywa powinny byc miekkawe, ale nie rozgotowane. Wsyp przyprawy i dobrze wymieszaj, dodaj miód i 1/2 szklanki wywaru. Calosc dobrze wymieszaj, dopraw do smaku i gotuj na sporym ogniu, az postaly sos lekko zgestnieje. 
W miedzyczasie na osobnej patelni rozgrzej pozostala lyzke oliwy i usmaz cukinie - nie powinna byc rozgotowana, ale lekko al dente.
Wrzuc ciecierzyce i cukinie do sosu, dobrze wymieszaj. 
Wyjmij kuskus na spory talerz, polej sosem i warzywami. Podawaj na przyklad z cieplymi chlebkami pita i dobrym, greckim jogurtem.
Resztki sprawdzaja sie znakomicie, jako lekki posilek nastepnego dnia. Wystarczy calosc lekko podgrzac na patelni i gotowe.

No comments:

Post a comment