Monday, 23 January 2012

Sałatka z kuskus i ciecierzycą...


Przepis ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na 2 porcje)
  • 100g kuskus
  • 220g puszka ciecierzycy, odcedzonej i opulkanej
  • 100ml goracego wywaru warzywnego
  • starta skorka i sok z 1 cytryny - u mnie: mniej, bo nie lubie zbyt intensywnego smaku cytrynowego
  • 1 pieczona papryka, posiekana - u mnie: kupna, ze sloika, ale mozna zrobic domowym sposobem
  • 25g platkow migdalowych, tostowanych
  • garstka listkow miety, posiekanych
  • kilka lyzek gestego jogurtu greckiego
  • 1 lyzeczka pasty harissa
Wrzuc kuskus i ciecierzyce do miski. Wlej wywar, przykryj kawalkiem folii kuchennej i sciereczka. Zostaw na okolo 5-10min, az kuskus wchlonie caly wywar. Przestudz lekko. Delikatnie wmieszaj sok i skorke z cytryny, papryke, migdaly i miete. Przeloz do miseczki, lub pojemnika (np. drugie sniadanie w pracy), na wierzch naloz jogurt i odrobine pasty harissa.

No comments:

Post a Comment