Wednesday, 4 January 2012

I na ratunek gruszkom... (Pear & mincemeat crumble cake)


Czyli ciag dalszy ratowania nadmiaru owocow :)
Powody? Tutaj
:)

Przepis ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na tortownice 23cm, spokojnie okolo 10 porcji)
na gruszki
  • 4 twardawe gruszki, obrane, oczyszczone i pokrojone na kawalki wielkosci kciuka
  • 3 lyzki drobnego, zlotego cukru do wypiekow
  • 1 lyzeczka przyprawy 'mixed spice' - u mnie: po szczypcie mielonego cynamonu, galki muszkatolowej i imbiru
na ciasto 
  • 250g miekkiego, solonego masla (odrobina bedzie potrzebna do posmarowania foremki)
  • 250g drobnego zlotego cukru do wypiekow - to bylo zdecydowanie za duzo i ciasto bylo naprawde slodkie, mysle, ze raczej 150-200g spisaloby sie w sam raz
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego - u mnie: migdalowego
  • 5 duzych jajek
  • 200g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
  • 100g mielonych migdalow
  • 7 lyzek maki
  • 6 lyzek mincemeat - u mnie nieco mniej, bo nie chcialam otwierac kolejnego sloika, ale byl to zdecydowany blad!

  1. Wloz gruszki, razem z 2 lyzkami cukru i 2 lyzkami wody, do nieprzywierajacej patelni. Przykryj i gotuj na srednim ogniu przez 10min, az beda miekkie, mieszajac od czasu do czasu. Cala woda i sok powinny odparowac. Dodaj przyprawy i zostaw do ostudzenia.
  2. Rozgrzej piekarnik do 160stC. Posmaruj maslem i wyloz pergaminem do pieczenia dno i boki 23cm tortownicy. Wloz maslo, cukier, wanilie i 1/4 lyzeczki soli do duzej miski. Ubij mikserem, az masa bedzie puszysta i bialawa. Dodaj jajka i make, ubij, az masa bedzie gladka, wmieszaj lyzka migdaly. Wyloz na miseczke 85g ciasta. Do tego dodaj pozostala make i wymieszaj nozem, az do uzyskania rodzaju miekkiej kruszonki.
  3. Wyloz polowe ciasta do przygotowanej tortownicy, na to naloz polowe gruszek i polowe mincemeat, robiac z niego niewielkie 'kleksy'. Naloz druga polowe ciasta. Posyp pozostalymi gruszkami, mincemeat, kruszonka i pozostala lyzka cukru. Piecz przez 90min, w razie potrzeby przykrywajac po okolo 60min, az ciasto bedzie ladnie wyrosniete, zlote, a wlozony w srodek patyczek bedzie wychodzil czysty. Ostudz w blaszce przez 10min, potem wyloz na kratke. Zostaw nienaruszony pergamin, ktorym byla wylozona blaszka - pomoze to utrzymac ciasto wilgotne. Zawiniete ciasto, w szczelnym pojemniku powinno wytrzymac okolo 5dni, a zamrozone do 1 miesiaca.

No comments:

Post a Comment