Friday, 6 January 2012

Pomidorowa z soczewicą i ciecierzycą...


Przepis z niezawodnej strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 2 lyzeczki nasion kuminu
  • duza szczypta platkow chilli - ja dalam 1/2 lyzeczki pasty harissa
  • 1 lyzka oliwy
  • 1 cebula, posiekana
  • 140g czerwonej soczewicy
  • 850ml wywaru warzywnego, lub wody
  • 400g puszka pomidorow, siekanych lub calych
  • 200g puszkowanej ciecierzycy
  • maly peczek kolendry, posiekanej - zostawic odrobine do dekoracji
  • 4 lyzki greckiego jogurtu, do podania
  1. Rozgrzej duzy garnek i upraż na sucho kumin i platki chilli, az zaczna podskakiwac i mocno pachniec - okolo 1min. Dodaj oliwe i cebule i smaz kolejnych 5min (ja w tym miejscu dorzucilam paste harissa). Wmieszaj soczewice, pomidory i wywar. Zagotuj, a potem zmiejsz ogien i gotuj, lekko tylko bulgoczace, przez 15min, lub do miekkosci soczewicy.
  2. Zmiksuj zupe blenderem na mniej wiecej gladko. Dodaj ciecierzyce i delikatnie podgrzej calosc. Dopraw dobrze i wmieszaj kolendre. Podawaj z kleksem jogurtu i odrobina siekanej kolendry na wierzchu. 

Mozna mrozic.
Dla wielbicieli mocnego 'grochowego' posmaku.
Dzieciom mocno przeszkadzaja cale ziarenka ciecierzycy, ukryte sprytnie w gladkiej masie, dlatego dodatkowe porcje zaczelam miksowac w calosci.

No comments:

Post a Comment