Skladniki:
(na 3-4 porcje)
- 2 lyzeczki nasion kuminu
- duza szczypta platkow chilli - ja dalam 1/2 lyzeczki pasty harissa
- 1 lyzka oliwy
- 1 cebula, posiekana
- 140g czerwonej soczewicy
- 850ml wywaru warzywnego, lub wody
- 400g puszka pomidorow, siekanych lub calych
- 200g puszkowanej ciecierzycy
- maly peczek kolendry, posiekanej - zostawic odrobine do dekoracji
- 4 lyzki greckiego jogurtu, do podania
- Rozgrzej duzy garnek i upraż na sucho kumin i platki chilli, az zaczna podskakiwac i mocno pachniec - okolo 1min. Dodaj oliwe i cebule i smaz kolejnych 5min (ja w tym miejscu dorzucilam paste harissa). Wmieszaj soczewice, pomidory i wywar. Zagotuj, a potem zmiejsz ogien i gotuj, lekko tylko bulgoczace, przez 15min, lub do miekkosci soczewicy.
- Zmiksuj zupe blenderem na mniej wiecej gladko. Dodaj ciecierzyce i delikatnie podgrzej calosc. Dopraw dobrze i wmieszaj kolendre. Podawaj z kleksem jogurtu i odrobina siekanej kolendry na wierzchu.
Mozna mrozic.
Dla wielbicieli mocnego 'grochowego' posmaku.
Dzieciom mocno przeszkadzaja cale ziarenka ciecierzycy, ukryte sprytnie w gladkiej masie, dlatego dodatkowe porcje zaczelam miksowac w calosci.
No comments:
Post a Comment