Tuesday 10 January 2012

Cytrynowy sernik z serkiem mascarpone...

Przepis cytuje za blogiem 'Z Magazynu'
 Niesamowicie kremowy i bogaty. Do tego bardzo delikatnie cytrynowy i niezbyt slodki. Moj maz, ktory za takimi specjalami nie przepada, zdecydowanie odmowil wspolpracy juz po pierwszym kawalku... Czyli jest dobrze! :)
 Temperatura pieczenia wydawala mi sie zdecydowanie za niska, myslalam, ze to blad i przeszukalam Internet pod katem oryginalnego przepisu: Bill Granger dla Delicious. (Australia), luty 2011. Okazalo sie, ze jednak nie! 150stC jest i ma byc. Decydujace jest to 'dogotowywanie' sie ciasta w goracej wodzie i przy wylaczonym piekarniku. I naprawde warto jest wczesniej sprawdzic, czy foremka zmiesci sie do naczynia, ktore planujemy napelnic goraca woda... Uwierzcie mi... 
:):):):))))))))))))))))
Skladniki:
(na tortownice 23-24cm, tj. okolo 10-12 porcji)
  • 160 g herbatników typu Digestive 
  • 80 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego 
  • 500 g kremowego serka typu Philadelphia 
  • 220 g (1 szklanka) cukru 
  • 4 jajka + 1 żółtko 
  • 3 łyżki soku cytrynowego 
  • skórka z 1 cytryny (lub do smaku) 
  • 400 g serka mascarpone 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • opcjonalnie: cukier puder, do posypania
Rozgrzej piekarnik do 150˚C.

Formę, w której będziesz piec ciasto wysmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia, a z zewnątrz szczelnie owiń folią aluminiową. Przygotuj naczynie, na tyle duże, żeby swobodnie zmieściła się w nim forma z ciastem.

Herbatniki drobno pokrusz lub zmiel w malakserze. Wymieszaj je z rozpuszczonym masłem i wyłóż nimi dno formy do ciasta, dobrze je uklepując.

Za pomocą miksera wymieszaj serek kremowy z cukrem, dodaj jajka, żółtko, skórkę cytrynowa oraz sok z cytryny i zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj serek mascarpone oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wszytko dobrze wymieszaj mikserem. Składniki łatwiej się połączą, jeśli będą w temperaturze pokojowej, szczególnie oba serki, dlatego należy je odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.

Masę serową wlej do formy, wstaw do przygotowanego wcześniej naczynia i uzupełniej je gorącą wodą, która powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy z sernikiem. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 1 godziny*, aż wierzch sernika zetnie się, ale środek będzie jeszcze półpłynny. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik na jeszcze jedną godzinę. Gdy sernik stężeje, wyjmij go z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Gdy będzie zimny, owiń go (w formie) w folię spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny lub na noc.

Przed podaniem możesz posypać wierzch cukrem pudrem.


No comments:

Post a Comment