Nienawidze wyrzucania chleba! Oczywiscie calej reszty staram sie takze nie wyrzucac :) Ale chleba najbardziej. Tylko, co robic z resztkami? Zawsze jestem na misji poszukiwawczej przepisow, ktore pozwola mi owe zbywajace kawalki wykorzystac.
W tym przepisie uzylam podeschnietego chleba, ktory miele blenderem recznym do konsystencji bulki tartej i zamrazam w duzym pudelku, dorzucajac dodatkowe porcje w miare ich przybywania.
Dzisiaj przepis na stary-chleb-na-slodko z ksiazki 'Kitchen' Nigelli Lawson.
Pyszne ciastko! Slodkie, ale nie potwornie i przesadnie, mimo potwornej i przesadnej zawartosci cukru. :) Dodana skorka starta z cytryny pachnie cudnie i dodaje lekkiej cytrusowej nutki.
Nigella poleca pojadanie tego ciasta na cieplo i odgrzewanie ewentualnych resztek. I ma racje! Co nie znaczy, ze po nocy w lodowce ciastko jest obrzydliwie niejadalne! Nie jest. Ale smak duzo zyskuje po podgrzaniu, lub zostawieniu co najmniej w temperaturze pokojowej.
Definicje 'treacle' podaje Wikipedia.
Skladniki:
na baze
na wierzch
dodatkowo:
No comments:
Post a Comment