Sunday 18 December 2011

Treacle slice Nigelli Lawson...

Nienawidze wyrzucania chleba! Oczywiscie calej reszty staram sie takze nie wyrzucac :) Ale chleba najbardziej. Tylko, co robic z resztkami? Zawsze jestem na misji poszukiwawczej przepisow, ktore pozwola mi owe zbywajace kawalki wykorzystac. 
W tym przepisie uzylam podeschnietego chleba, ktory miele blenderem recznym do konsystencji bulki tartej i zamrazam w duzym pudelku, dorzucajac dodatkowe porcje w miare ich przybywania.
Dzisiaj przepis na stary-chleb-na-slodko z ksiazki 'Kitchen' Nigelli Lawson.
Pyszne ciastko! Slodkie, ale nie potwornie i przesadnie, mimo potwornej i przesadnej zawartosci cukru. :) Dodana skorka starta z cytryny pachnie cudnie i dodaje lekkiej cytrusowej nutki. 
Nigella poleca pojadanie tego ciasta na cieplo i odgrzewanie ewentualnych resztek. I ma racje! Co nie znaczy, ze po nocy w lodowce ciastko jest obrzydliwie niejadalne! Nie jest. Ale smak duzo zyskuje po podgrzaniu, lub zostawieniu co najmniej w temperaturze pokojowej.
Definicje 'treacle' podaje Wikipedia.



Skladniki:
na baze
  • 200g maki
  • 100g niesolonego masla - u mnie: margaryna do pieczenia
  • 1 x 15ml (lyzka) soku z cytryny (starta skorke zostawic do dodania do warstwy na wierzch)
  • 2 lyzki lodowatej wody
na wierzch
  • 1 x 454g puszka golden syrup
  • 25g niesolonego masla
  • okolo 150g okruchow ze zmiksowanego chleba (550ml objetosci miarki do plynow)
  • skorka starta z 1 cytryny
  • 1 jajko, roztrzepane w miseczce
dodatkowo:
  • blaszka lub tacka foliowa o wymiarach w okolicy 30 x 20 x 5cm - moja jest kwadratowa 23cm i byla dokladnie w sam raz


    1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Wyloz blaszke pergaminem do pieczenia i posmaruj niewielka iloscia oleju lub masla.
    2. Wloz make i maslo do robota kuchennego (food processor) i miksuj do osiagniecia konsystencji mniej wiecej bulki tartej. U mnie - reczna robota! :) Da sie!
    3.  Wymieszaj sok z cytryny i lodowata wode i wlej przez otwor w pokrywce robota, caly czas miksujac, az mieszanka polaczy sie tworzac jasne, wilgotne ciasto. U mnie - znowu recznie.
    4. Rozloz ciasto, dociskajac reka, lub wypukla strona lyzki, na dnie przygotowanej foremki, tworzac relatywnie gladka i rownomierna warstwe. Piecz 20min.
    5. W miedzyczasie roztop, w garnku i na malym ogniu, golden syrup i 25g masla. Wmieszaj chleb - mieszanka moze i ma wygladac na bardzo klejaca i gesta.
    6. Zdejmij garnek z ognia i ostudz odrobine, a potem wmieszaj skorke z cytryny i roztrzepane jajko. Wylej mieszanke na upieczona baze i wstaw do piekarnika na kolejnych 20min.
    7. Gotowe nadzienie powinno byc leciutko wyrosniete, suchawe na brzegach, ale wciaz mokre i klejace w srodkowej czesci.
    8. Wijmij z piekarnika i zostaw do przestudzenia: to ciasto powinno byc pokrojone i zjedzone, kiedy wciaz jest mocno cieple.

    Oszczedzamy czas:
    Krajanke mozna zrobic do 1 dnia naprzod. Ostudz ciastko w blaszce, zawin folia kuchenna i wstaw do lodowki. Odgrzewaj przez okolo 20min w piekarniku nagrzanym do 180stC. Resztki mozna przechowywac w lodowce, zawiniete w folie kuchenna, przez 2-3 dni.
    Mrozenie:
    Krajanke mozna zamrozic wciaz na blaszce, zawinieta w dwie warstwy folii kuchennej i warstwe srebrnej folii, na czas do 1 miesiaca. Odmrazac przez noc w lodowce i odgrzewac jak powyzej.

No comments:

Post a Comment