Przepis od Ani z bloga Cynamon i goździki
Skladniki:
Masło utrzeć, wsypać cukier z wanilią i cukier brązowy dalej ucierając, aż do jego rozpuszczenia. Wbić jajko, wlać ekstrakt z wanilii. Zamieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone śliwki i czekoladę.
Z powstałego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w średnich odstępach (ciasteczka podczas pieczenia nie "rozlewają się" zbyt mocno) i delikatnie spłaszczać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 -17 minut do lekkiego zbrązowienia. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, po czym przełożyć ciasteczka na kratkę i wystudzić.
Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Z powstałego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w średnich odstępach (ciasteczka podczas pieczenia nie "rozlewają się" zbyt mocno) i delikatnie spłaszczać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 -17 minut do lekkiego zbrązowienia. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, po czym przełożyć ciasteczka na kratkę i wystudzić.
Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
No comments:
Post a Comment