Friday 3 March 2017

Śniadania świata - Niemcy...


Na tropie śniadań tradycyjnych i ulubionych pozostaję w Europie. Tym razem zagladam na talerze sasiadów...
Typowe niemieckie śniadanie (Frühstück) zaczyna się od ciepłego napoju, jak kawa, herbata, czy kakao. Następny jest chleb (Brot) lub bułki (Brötchen) z różnymi pastami i dodatkami, jak na przykład: Butter (masło), lub Margarine (margaryna), Marmelade (dżem/konfitura), lub Honig (miód). To 'typowe' smarowidła, istnieje też wiele innych! Quark (serek twarogowy), Wurst (kiełbasa), czy Käse (ser) sa popularne.  Powszechna jest też szklanka soku (Saft), jak i jajko na twardo (Ei). Płatki zbożowe sa spotykane zwłaszcza wśród młodszych Niemców, a ulubionym rodzajem jest mieszanka płatków, orzechów i suszonych owoców, oraz innych składników, czyli Müsli.  Podawane wymieszane z jogurtem (Joghurt), albo z mlekiem (Milch) i często zwieńczane świeżymi owocami (Obst). 
Biorac pod uwagę dzisiejszy bardzo intensywny styl życia istnieje wzrastajacy trend skierowany na prostsze śniadania. Co to oznacza? Że młodzi ludzie zjadaja raczej płatki zbożowe, niż cięższy posiłek z chleba, kiełbasy i sera. Jednakże tradycja śniadań składajacych się ze świeżego chleba, sera i mięs wciaż istnieje i ma się dobrze. Jest to powszechne zwłaszcza w weekendy, kiedy rodzina ma więcej czasu. Piekarnie (Bäckerei) można znaleźć na każdym rogu i zwyczajem jest kupowanie świeżych bułek w każda sobotę i niedzielę. To jest pieczywo dla całej rodziny, na nieśpieszne wspólne śniadanie. W weekendy jest też czas na przygotowanie jajek. Najpopularniejsze sa hartgekochtes Ei - na twardo, Spiegelei - sadzone, albo Rührei - jajecznica. (Źródło)   


 Typowe niemieckie śniadanie klasuje się na skali gdzieś pomiędzy półmiskiem garmażeryjnym i śniadaniem kontynentalnym. Wędliny (w tym ich słynne kiełbasy) i sery sa podawane razem z wyborem chlebów, oraz dżemów, marmolad i miodu. A duże śniadanie może zawierać jeszcze jajka na miękko, płatki zbożowe i owoce.
Niemcy sa znane z ponad 200 rodzajów chleba. Na śniadanie zwykle wybiera się małe, chrupiace bułki - Brötchen, które bardzo często, przed pieczeniem, sa posypywane makiem, sezamem, lub kminkiem. 
Przeciętny Niemiec zjada trochę ponad 30kg kiełbasy rocznie. I przyjmuje się, że w Niemczech produkuje się jej ponad 1500 rodzjów. 
Naleśniki nie sa zbyt popularne w Niemczech. Przynajmniej nie tak, jak w USA. Ale można znaleźć i takie podobne do francuskich crêpe, i grubsze, pufiaste, pieczone w piekarniku. (Źródło)
Dla majach ochotę na poeksperymentowanie z niemieckimi naleśnikami, zapodaję przepisy znalezione w Internecie. Sama nie wiem, co robi je 'niemieckimi'? Wygladaja szczerze mówiac podobnie do każdych innych... Wielonarodowych niejako. Ja sama jeszcze ich nie próbowałam, ale napewno się skuszę, bo czego, jak czego, ale naleśnika nikt w domu nie odmawia... :)
Niemieckie naleśniki z blendera (przepis):
(na 4 porcje)
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki maki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/8 łyżeczki soli
  1. Wsyp/wlej wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładko. Poczekaj, aż piana opadnie. 
  2. Rozgrzej duża patelnię, z odrobina oleju. Wlewaj po około 1/4 szklanki masy, przechylajac patelnię tak, by cała została pokryta równomierna warstwa ciasta.
  3. Smaż na złoto-brazowy kolor z obu stron. Podawaj ciepłe, polane syropem klonowym. 
Niemiecki naleśnik z piekarnika (przepis):
(na 4 porcje)
  • 1/2 szklanki maki
  • 3 duże jajka, roztrzepane
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła, stopionego
  • 1/4 łyżeczki soli
  1. Rozgrzej piekarnik do 220stC.
  2. Wszystkie składniki zmiksuj na gładka masę i przelej do żaroodpornego naczynia o średnicy około 25cm.
  3. Piecz przez 20 minut.
  4. Naleśnik napuszy się w czasie pieczenia. Gotowy pokrój na kawałki i podawaj z sosem z masła, soku z cytryny i cukru, udekorowany ulubionymi sezonowymi owocami.



No comments:

Post a Comment