Inspiracja ze strony Tastemade.
Składniki:
(na około 20 sztuk)
szklanka = 250ml
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka zielonej herbaty matcha
- 1/4 szklanki białego, drobnego cukru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 100g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki posiekanej białej czekolady
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszki do pieczenia - wyłożone papierem do pieczenia.
- W misce zmiksuj masło z cukrami, na puszystą, jasną masę. Wbij jajko i zmiksuj.
- W osobnej misce wymieszaj matcha z mąką, sodą i solą, i dodaj do mieszanki masła z cukrem i jajkiem. Wymieszaj.
- Dodaj wanilię i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Wmieszaj czekoladę. Zostaw w lodówce na 30-40 minut.
- Wyjmuj porcje - około 1/2 łyżki na ciastko, roluj kulki i lekko spłaszczaj. Układaj na blaszkach i piecz przez około 10-12 minut (dużo zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać). Zostaw na kilka minut do przestudzenia, a następnie przekładaj na kratkę.
No comments:
Post a Comment