Oryginalnie z orzechami, których ja nie miałam i entuzjastycznie zaeksperymentowałam dodajac w zamian pestki dyniowe. Wyszło zdrowo, sympatycznie i smacznie. Ewentualny nadmiar można spokojnie zamrozić i zużyć nieco później, w miarę potrzeby - sztuczka, z której korzystam ostatnimi czasy niemal codziennie...
:)
Składniki:
(na 12 sztuk)
- 1 i 1/2 szklanki mąki Golden Wholegrain Plain, lub białej pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki pestek z dyni (orzechy włoskie też się sprawdza)
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 1 jajko
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
- Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, pestkami i solą.
- Banany obierz i rozgieć widelcem na papkę. Dodaj jajko, cukier, olej, sok z cytryny i wymieszaj.
- Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj łyżką - do połączenia składników. Ciasto rozłóż równo do 12 papilotek na muffiny.
- Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. Wyjmuj na kratkę do ostudzenia. Nadmiar można zamrozić.
No comments:
Post a Comment