Tuesday, 7 March 2017

Razowe muffiny bananowe. Z pestkami dyni...

Oryginalnie z orzechami, których ja nie miałam i entuzjastycznie zaeksperymentowałam dodajac w zamian pestki dyniowe. Wyszło zdrowo, sympatycznie i smacznie. Ewentualny nadmiar można spokojnie zamrozić i zużyć nieco później, w miarę potrzeby - sztuczka, z której korzystam ostatnimi czasy niemal codziennie...
:)

Przepis (lekko zmieniony) z bloga Mała Cukierenka.
Składniki:
(na 12 sztuk)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki Golden Wholegrain Plain, lub białej pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki pestek z dyni (orzechy włoskie też się sprawdza)
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, pestkami i solą. 
  3. Banany obierz i rozgieć widelcem na papkę. Dodaj jajko, cukier, olej, sok z cytryny i wymieszaj.
  4. Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj łyżką - do połączenia składników. Ciasto rozłóż równo do 12 papilotek na muffiny. 
  5. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. Wyjmuj na kratkę do ostudzenia. Nadmiar można zamrozić. 

No comments:

Post a Comment