Saturday, 25 March 2017

Fusilli w kremowym sosie, z brokułami i kurczakiem...



Składniki:
(na jakieś 2-3 porcje, a na pewno dla 1 dorosłej osoby i 3 dzieci)
  • 300g makaronu fusilli
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 300ml smietanki 36%
  • 1 łyżeczka mieszanej przyprawy w rodzaju 'Podravka' lub 'Kucharek'
  • 1.5 szklanki mięsa z kurczaka, ugotowanego i drobno pokrojonego*
  • 1.5 szklanki różyczek brokuła
  • 3 czubate łyżki startego drobniutko Parmezanu
  • sól i pieprz, do smaku
  1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu - we wrzacej, osolonej wodzie, zwykle około 10 minut. Na ostatnie 4-5 minut dorzuć do garnka brokuła. Odcedź dokładnie, zachowujac około 1/2 szklanki wody z gotowania.
  2. W międzyczasie rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dorzuć cebulę i smaż, aż zmięknie - około 5 minut. Wlej śmietankę i wsyp przyprawę, zagotuj i gotuj na małym ogniu kilka minut, aż straci surowawy posmak.
  3. Dorzuć do sosu kurczaka i poczekaj, aż się zagrzeje. Dopraw do smaku. Wsyp odcedzony razem z brokułami makaron i starty Parmezan i dobrze wymieszaj. Poczekaj 2-3 minuty, aż makaron wchłonie nadmiar sosu i, jeśli całość wydaje się za sucha, ewentualnie dolej odrobinę wody z gotowania. Podawaj od razu.   
* Najlepszy jest mało doprawiony kurczak. Taki z rosołu, czy zupy. Albo resztki upieczonego tylko z odrobina soli i przypraw. Mocno doprawione, ostre mięso zmieni smak całości. 

No comments:

Post a Comment