Thursday, 23 March 2017

Ciasto jogurtowe. Lekko razowe. Z posmakiem mango...


Ciasto jogurtowe: super-hiper proste do przygotowania i pasujace do każdej pory dnia (i nocy)... Pojawia się u nas regularnie już od lat i przechodzi niezliczone transformacje smakowe. I nie ma już chyba na rynku jogurtu, z którym byśmy go nie piekli: toffi, czekoladowym, latte, cytrynowym, truskawkowym, ananasowym, kokosowym, i co tam jeszcze. Równie uniwersalne sa dodatki, które można wmieszać do ciasta: wiórki kokosowe, groszki czekoladowe i owoce - szczególnie popularne wydaja się siekane brzoskwinie z puszki, oraz świeże gruszki. Ostatnio pojadane u nas entuzjastycznie pokrojone na plastry i polane sosem waniliowym custard.
Latem znajoma przechowywała mi dzieci przez dwie godzinki. Nie puszczę przecież towarzystwa z pustymi rękami, więc upiekłam ciasto jogurtowe i zrobiłam słoik bananelli. Znajoma zaimprowizowała, kiedy okazało się, że kolejny gość ma akurat urodziny i powstał torcik. Na bazie najprostszego jogurtowca... Ciasto wspaniale uniwersalne i niesamowicie pyszne. 
Składniki:
(keksówka 21/9cm, lub okolice; tortownica/foremka 20cm też jest idealna)
  • 1 1/2 szklanki białej maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1/2 szklanki brazowej maki z proszkiem do pieczenia (brown self-raising)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu z mango
  1. Rozgrzej piekarnik do 160stC. Przygotuj blaszkę/foremkę/keksówkę - wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
  2. Do sporej miski wsyp maki i cukier. Następnie wlej jogurt, olej i wbij jajka. Całość wymieszaj dokładnie łyżka, lub krótko mikserem na niskich obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. Przelej ciasto do foremki i piecz przez około 40-50 minut, lub do czasu, aż wetknięty w środek patyczek/wykałaczka/nitka surowego spaghetti będzie sucha i czysta po wyjęciu.
  4. Wyjmij z foremki i zostaw do ostudzenia na kratce. 

No comments:

Post a Comment