Friday 31 March 2017

Batoniki owsiane, czekoladowe i bez pieczenia...

Na pewno nie należace do kategorii śniadaniowych i zdrowych... Ale raczej bardziej do deserowych i okazjonalnych. Płatki owsiane, zatopione w czekoladowej-krówkowatej masie, zwabia uwagę wielu podniebień. Zapewne w większości małoletnich, ale nie ma co generalizować... Mnie brakowało w nich jakiegoś dodatkowego elementu. Może garści chrupiacych orzechów? Albo kwaskowatej żurawiny, dla stonowania mdlacej słodyczy? Czy może soczystych sułtanek, dla dodania lekko innego wymiaru strukturze? Zreszta zobaczymy, gdzie zawioda nas przyszłe eksperymenty.
:)

Przepis znaleziony na blogu Veronica's Cornucopia.
Składniki:
(blaszka 20/20cm, można spokojnie pokroić na 16 kwadratów)
szklanka = 250ml
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki niesłodzonego kakao
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 3 szklnaki płatków owsianych (błyskawicznych, takich, które gotuja się w 3-4 minuty)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  1. Przygotuj blaszkę 20/20cm - wysmaruj dokładnie masłem, lub wyłóż kawałkiem pergaminu do pieczenia. 
  2. W średnim garnku wymieszaj cukier, mleko, masło i kakao. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż do zagotowania. Gotuj przez 1 1/2 minuty, cały czas mieszajac,  a potem zestaw z ognia i wmieszaj masło orzechowe. Poczekaj, aż się rozpuści.
  3. Wlej wanilię i wsyp płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj i przelej do przygotowanej foremki. Zostaw do ostudzenia, wstaw do lodówki na kilka godzin, a kiedy masa stężeje pokrój na batoniki. Autorka podaje, że gotowe ciastko można przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej, lub nawet ponad tydzień w lodówce.  

No comments:

Post a Comment