Monday 23 March 2015

Vanilkové rohlíčky...

Czyli waniliowe rogaliczki-ciasteczka, rodem z czeskiej kuchni.
Szukalam przpisu na nie przegladajac intensywnie Internet. I zaden mnie nie zachwycil... Kilka wydawalo sie zupelnie bez sensu - proporcje maki/masla byly wziete z sufitu. Kilka nie mialo zdjec - podejrzane; czyzby koncowy efekt nie byl wart wyjmowania aparatu? ;)
Wreszcie natrafilam na przepis u Mirabelki. I tego postanowilam sie trzymac!
:)

Skladniki:
(mnie wyszlo 55 sztuk)
  • 250g mąki pszennej
  • 100g mielonych migdałów
  • 180g masła
  • 80g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • odrobina ekstraktu waniliowego, okolo 1/2 lyzeczki
  • szczypta soli
  • cukier puder do obtoczenia rogalików 
  1. Rozgrzej iekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem).
  2. Masło posiekaj razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodaj migdały, cukier puder, żółtko i sól, zagnieć ciasto i włoż do lodówki na godzinę.
  3. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego, formuj wałeczki i zaginaj, tworząc małe rogaliki. Układaj w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz 15 minut, uważając, by ciasteczka zbytnio się nie zarumieniły.

No comments:

Post a Comment