Sunday 22 March 2015

Serowe placuszki, mocno waniliowe...

Bardzo, ale to bardzo lubie serki homogenizowane wszelakie. Niestety sa one malo dostepne na Wyspach. Nieco podobnym zamiennikiem jest fromage frais. Dziecinne, smakowe wersje mozna kupic w maciupenkich pojemniczkach i wyskrobywanie 100, czy 150g do przepisu po prostu sie nie oplaca. Oryginalny fromage frais, bez zadnych dodatkow smakowych, po prostu miekki, bialy serek, mozna kupic w nawet sporych opakowaniach. Tyle tylko, ze nigdy to tak naprawde nie uzywalam do niczego innego, poza dodaniem do salatki owocowej. Moze czas zaczac eksperymentowac? 
Tak, czy inaczej, kiedy mam okazje i znajduje w jakims supermarkecie polskie serki bardzo chetnie kupuje kilka opakowan na zapas. A dopiero potem martwie sie, co z nimi zrobic...
:)   
Placuszki - z przepisu Shinju i z lekko zmienionymi proporcjami.

Składniki:
(na 10-12 placuszkow, ale spokojnie mozna zrobic wiecej mniejszych)
  • 300g waniliowego serek homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 150-200g mąki pszennej (w zależności od gęstości serka, jeśli będzie rzadki to więcej mąki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie odrobina mleka
  • olej
Wszystkie składniki mieszamy razem do uzyskania gładkiego ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżeczką nakładamy na rozgrzane masło małe placuszki. Smażymy z każdej strony do przyrumienienia. Podajemy lekko oprószone cukrem.

No comments:

Post a Comment