Wednesday, 4 March 2015

Cookies owsiane, z mlekiem skondensowanym i rodzynkami...


Przepis ze strony Carnation. Ja podaje juz z bardzo niewielkimi zmianami, dotyczacymi samego wykonania.
Skladniki:
(na 20-30 sztuk*)
  • 225g miekkiego masla
  • 200g cukru, drobnego do pieczenia
  • 170g mleka skondensowanego, slodzonego
  • 200g platkow owsianych
  • 150g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
  • rodzynki - spora garstka + suszona zurawina - spora garstka
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj 2-3 blaszki - z papierem do pieczenia.
  2. W sporej misce zmiksuj na kremowa mase maslo, cukier i mleko skondensowane. Wmieszaj (mikserem, lub recznie) platki owsiane, make i na koniec rodzynki i zurawine. Zostaw ciasto w lodowce na okolice 1 godziny.
  3. Nakladaj porcje ciasta - lyzka do lodow nadaje sie do tego znakomicie - na przygotowane blaszki; w sporych odstepach, bo mocno sie rozlewaja. Splaszczaj delikatnie lyzka zanurzona w zimnej wodzie. Piecz przez 15min, do zlotego koloru. Zostaw do ostudzenia na blaszkach i przekladaj do szczelnego pojemnika.
* oryginalnie bylo 20 sztuk; ja chcialam raczej mniejsze ciacha i uzywalam lyzki do lodow 36ml - wyszlo idealnie 26 równiutkich sztuk.

No comments:

Post a Comment