Saturday, 21 March 2015

Ciasto z mlekiem skondensowanym, waniliowe...

Super wilgotne, delikatne i, o dziwo, niezbyt slodkie ciasto. W sam raz do na poprawe humoru...
:)
Przepis znalazlam wieki temu na blogu Niebieska Pistacja.

Skladniki:
(na średniej wielkości keksówkę, lub foremke-wieniec - 'savarin ring')
  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 225 g masła o temp. pokojowej,
  • 3 jajka (temp. pokojowa),
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka słodkiego mleka skondensowanego
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia. 
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Utrzyj masło z cukrem na puszysty krem - około 3 minut miksowania. 
  3. Dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj ekstrakt oraz mleko skondensowane, zmiksuj. Dodaj mąkę, wymieszaj. Przełóż ciasto do formy i piecz ok. 50-55 minut do suchego patyczka (ja piekłam 40 minut). Wystudź.


No comments:

Post a Comment