Monday, 30 March 2015

Ciasto (babka) z mlekiem skondensowanym, kokosowo - limonkowe...

Troche z lenistwa, troche przypadkiem, ale i kompletnie bez planu, kupilam  1kg puszke mleka skondensowanego... Slodzonego... 
Mialam co prawda w planach mus czekoladowy Nigelli, ale zagospodarowalam nim tylko cale 175g, a reszta z 1000g zostala w lodowce...
Nie bylo sie co zastanawiac! Trzeba bylo znalezc cos sympatycznego, szybkiego i smacznego z mlekiem skondensowanym. I to szybko!
Razem ze mna z wyzwaniem pt. babka wielkanocna zmierzyly sie Mirabelka i Gin. Bardzo dziekuje za wspolne pieczenie!
Przepis ze strony producenta owego problematycznego mleka - Nestle Carnation.
:)

Skladniki:
(na foremke na bochenek 1kg - okolice 21/9.5cm; okolice 8-10 porcji)
  • 175g margaryny do pieczenia, miekkiej
  • 3 jajka 
  • 250g mleka skondensowanego, slodzonego
  • 55g wiorkow kokosowych
  • 3 lyzki soku limonkowego
  • 175g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  1. Rozgrzej piekarnik do 170stC (150stC z termoobiegiem).
  2. Zmiksuj dokladnie wszystkie skladniki ciasta - powinna powstac gladka, kremowa masa. Wlej do foremki (wylozonej kawalkiem papieru do pieczenia) i piecz przez 55-65min. Jesli wierzch zacznie sie rumienic zbyt szybko, przykryj kawalkiem folii aluminiowej. Wyjmij, kiedy wetkniety w sam srodek patyczek bedzie czysty. 
  3. Zostaw do przestudzenia przez 10min, a nastepnie wyjmij na kratke i zostaw do calkowitego ostudzenia.

No comments:

Post a Comment