Tuesday, 10 March 2015

Francuskie ciacha z szybkim nadzieniem...


Czasami juz tak jest, ze potrzebujemy czegos slodkiego i generalnie  sympatycznego... Ale tak zaraz... Najlepiej bez wychodzenia do sklepu po zapomniane skladniki... Czasami po prostu tak juz jest...
I wtedy przychodza z pomoca pólprodukty, ktorym niestraszne dlugie przechowywanie w zamrazarce, lodowce, lub szafce. Ja mialam akurat płat juz rozwalkowanego ciasta francuskiego, oraz czeresniowy pie filling. Z tymi ostatnimi znam sie dobrze. Puszka owocow, zawieszonych w kisielowatej masie, ratowala mnie juz wielokrotnie. Bo sa znakomite do nalesnikow i gofrow, bo mozna je zapiekac pod kruszonka, bo mozna zawijac je w ciasto i piec, albo, w ostatecznosci, wyjadac łyżką...
:) 
Skladniki:
(na 8 sztuk)
  • 375g opakowanie ciasta francuskiego, juz rozwalkowanego
  • 400g puszka pie filling
dodatkowo
  • jajko, roztrzepane w miseczce, do posmarowania po wierzchu
  • 2 czubate lyzki cukru pudru
  • odrobina soku z cytryny
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC.
  2. Przygotuj blaszke, z papierem do pieczenia na wierzchu. Podziel ciasto na 8 prostokatow. Nakladaj hojny kleks nadzienia na jedna czesc ciasta i sklejaj bardzo dokladnie, tworzac niewielkie paczuszki.
  3. Ukladaj na blaszce, smaruj jajkiem i piecz okolice 20min. Zostaw do przestudzenia na blaszce i przekladaj na kratke, az do calkowitego wystudzenia.
  4. Lukier: wymieszaj cukier puder z niewielka iloscia soku z cytryny (okolice 1/2 lyzki), powiniem powstac gesty, gladki lukier. Polewaj wystudzone ciastka.


No comments:

Post a Comment