Saturday, 24 May 2014

Tarta z kuleczkami sera mozarella i pomidorkami koktajlowymi...


Przepis z Brulionu z przepisami

Skladniki:
(na tortownice 23cm)
ciasto
  • 225g maki pszennej
  • 140g masla
  • 1 zoltko
  • 2 lyzki bardzo zimnej wody
nadzienie
  • 6 pomidorkow koktajlowych (wiekszych, przekrojonych na pol)
  • 245g opakowanie sera mozarella - kuleczki - 125g samego sera, po odcedzeniu
  • 2 jajka
  • 200g crème fraîche (30%)
  • 100g zoltego sera (startego na malych oczkach tarki, u mnie edam)
  • sol, pieprz, swieza lub suszona bazylia
  1. Skladniki na ciasto umiesc w malakserze i zmiksuj na drobne okruchy, a potem az do uzyskania jednolitego ciasta (mozna tez przygotowac metoda tradycyjna, ugniatajac skladniki reka).
  2. Nastepnie wyjmij z malaksera i ulep kule, owin folia spozywcza i wloz do lodowki na minimum 30 minut.
  3. Po tym czasie wylep ciastem dno i boki tortownicy, ponakluwaj widelcem i wstaw do lodowki na kolejne 30 minut.
  4. Schlodzony spod przykryj kawalkiem pergaminu do pieczenia. Na wierzch wysyp kulki ceramiczne (lub ryz/fasole/w zaleznosci co uzywacie przy podpiekaniu spodu tarty). Piecz w 170 stopniach (z termoobiegiem) przez 15 minut, nastepnie 5-10 minut bez przykrycia. Wyjmij tarte.
  5. Na gotowy spod tarty nakladaj przekrojne na pol pomidorki koktajlowe. Miedzy nimi ukladaj kuleczki mozarelli. Wszystko zalej masa jajeczna (jajka roztrzep w miseczce, wlej crème fraîche i dodaj starty zolty ser. Wymieszaj dokladnie wszystko widelcem. Przypraw sola i pieprzem, dodaj pokrojona drobno bazylie). Piecz w 170stC przez kolejnych 30-35 minut.


No comments:

Post a Comment