Friday, 2 May 2014

Bananella w wydaniu muffinowym...

Czyli muffinki bananowe z Nutella.
Pyszne. Mokre. Z bananowym i z nutellowym posmakiem...
Przepis znalazlam u Joli, ktora podwoila ilosc skladnikow z oryginalnego przepisu. Ja zmierzalam raczej w odwrotnym kierunku i chcialam upiec wiecej, ale mniejszych muffinek. Dlatego, z lenistwa po prostu i wygodnictwa, zajrzalam od razu do wpisu Agaty, ktorej wyszlo 6 sporych babeczek. Ja uzylam malych papilotek, przeznaczonych na cupcakes, i udalo mi sie upiec 12 wciaz bardzo sympatycznych muffinek.

Skladniki:
(na 12 mniejszych, lub ewentualnie 6 sporych sztuk)
mokre
  • 1 duży banan
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 jajko roztrzepane z 50 cukru
suche
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże łyżki Nutelli
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. Wymieszaj składniki mokre, a w osobnej misce suche (wszystko przesiewamy przez sitko!). Następnie połącz obie mieszanki (ręcznie, lub mikserem; uważając żeby nie powstały grudki - nie licząc tych z bananów).
  3. Male papilotki wypełniamy do 2/3 i wkładamy do piekarnika na 20 minut.

No comments:

Post a Comment