Wednesday, 14 May 2014

Hola Mexico! I chlebek kukurydziany...

Przegladajac meksykanskie przepisy bardzo czesto spotykalam chlebki kukurydziane. Poniewaz nie jestem najlepsza w pieczeniu chleba i nie pasjonuje sie akurat ta dziedzina wypiekow, nigdy im specjalnej uwagi nie poswiecalam...
 Az wpadl mi w oko calkiem prosty i generalnie sympatyczny przepis na stronie Food Network (klik-klik). Make kukurydziana mam zawsze pod reka, bo muffinki Nigelli uwielbiam i robie od czasu do czasu, proszek do pieczenia, soda i jogurt zawsze mieszkaja sobie w kuchni... Nie bylo wymowek, zeby nie sprobowac! 
Generalnie chlebki kukurydziane podaje sie, jako akompaniament do ostrych, meksykanskich chilli. U nas sprawdzil sie w nieco mniej tradycyjnej kombinacji, bo z waflami ziemniaczanymi, smazonymi jajkami i angielska fasolka 'baked beans'.
I wyglada na to, ze zostanie z nami na dluzej, bo okazal sie pyszny! Mieciutki, wilgotny, delikatny i leciutko slodkawy...  
Mniam...
:)

Skladniki:
(foremka o srednicy 20cm jest idealna)
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 85g niesolonego masla, roztopionego i ostudzonego
  • 1 szklanka maki kukurydzianej (drobna polenta)
  • 3/4 szklanki maki
  • 1 lyzka cukru
  • 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 2 jajka, roztrzepane w miseczce
  • 1 1/2 szklanki maslanki - u mnie: 1 szklanka jogurtu naturalnego + 1/2 szklanki mleka
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj 20cm foremke - kawalek pergaminu do pieczenia na dnie bardzo sie przydaje.
  2. W sporej misce wymieszaj make kukurydziana, make, proszek do pieczenia, cukier, sode i sól.
  3. W osobnej misce wymieszaj jajka, maslanke (lub jogurt i mleko) i stopione maslo. Wlej mieszanke mokrych skladnikow do mieszanki suchych i szybko wymieszaj, uwazajac aby nie zostawic suchych, maczystych grudek. Wlej ciasto do przygotowanej blaszki.
  4. Piecz przez 20-25min, do czasu, az wierz bedzie zloty, a wetkniety w srodek patyczek suchy. Wyjmij z piekarnika i zostaw do przestudzenia przez 10min przed podaniem.

No comments:

Post a Comment