Thursday, 22 May 2014

Francuskie tosty, jak pączki, Nigelli Lawson...


Przepis z ksiazki 'Nigella Express'

Skladniki:
(na 1-2 porcje)
  • 2 jajka
  • 4 lyzeczki ekstraktu waniliowego
  • 60ml mleka
  • 4 kromki bialego chleba - z malego bochenka, lub 2 kromki z duzego bochenka
  • 25g masla i odrobina bezsmakowego oleju, do smazenia
  • 50g drobnego cukru
dodatkowo, na sos
  • 150g truskawek
  • 4 lyzki cukru pudru
  • sok z cytryny, do smaku
  1. W szerokiej, plytkiej misce ubij jajka razem z wanilia i mlekiem.
  2. Zostaw chleb w jajecznej mieszance do nasiakniecia przez 5min, z kazdej strony.
  3. Rozgrzej maslo i olej na sporej, nieprzywierajacej patelni i smaz chleb z obu stron na zloto-brazowy kolor.
  4. Wysyp cukier na talerz i obtaczaj kazdy kawalek chleba, dokladnie, jak paczki.
  5. Dodatkowo: zmiksuj truskawki z cukrem i odrobina soku z cytryny i polewaj tosty tuz przed jedzeniem.




No comments:

Post a Comment