Sunday, 18 May 2014

Chilli z pastą chipotle i mieszanymi fasolkami...


Chilli bardzo lubie i robie od czasu do czasu. Bo to takie danie dla zabieganych: wystarczy posiekac, co tam akurat potrzebuje posiekania, pootwierac puszki z reszta skladnikow, dobrze zamieszac i zostawic na godzine na malutkim ogniu. I gotowe. Robie je od lat, zwykle z wolowina, najczesciej z czerwona fasolka 'kidney beans', i na oko, bez specjalnego rozpamietywania i wazenia skladnikow.
Tym razem wpadl mi w oko przepis na stronie BBC Good Food 'Beef & bean chilli bowl with chipotle yogurt', z pasta chipotle i mieszanymi fasolkami, ktory wygladal na tyle apetycznie, ze postanowilam dac mu szanse...
:)
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 1 lyzka oliwy
  • 1 duza cebula, posiekana
  • 250g chudego, mielonego miesa wolowego*
  • pasta chipotle** (u mnie taka - klik-klik)
  • 2 x 400g puszka mieszanych fasolek, odcedzonych i opukanych ( u mnie 3 rodzaje: cannellini, flageolet i adzuki) 
  • 400g puszka siekanych pomidorow
  • wolowa kostka rosolowa
  • 2 kostki ciemnej, gorzkiej czekolady (70% kakao)
dodatkowo, opcjonalnie
  • maly peczek posiekanej kolendry
  • grecki jogurt + dodatkowy kleks pasty chipotle
  • ugotowany ryz, do podania

  1. Rozgrzej oliwe w sporym garnku, dodaj cebule i smaz na niewielkim ogniu, az zmieknie. Dodaj wolowine, odrobine soli i pieprzu i smaz, az do zbrazowienia, mieszajac od czasu do czasu i rozbijajac wieksze grudki drewniana lyzka. Dodaj paste chipotle, dobrze wymieszaj i smaz przez minute.
  2. Wlej do garnka pomidory, wsyp fasolke, wkrusz kostke rosolowa, napelnij puszke po pomidorach woda i wlej do garnka. Calosc wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogien i zostaw na 30 minut, do czsu as sos zgestnieje. Dodaj czekolade i wymieszaj, az sie roztopi, nastepnie wmieszaj polowe kolendry, jesli uzywasz.
  3. Podawaj w miseczkach, z ryzem i kleksem jogurtu, i ewentualnie z odrobina dodatkowej pasty chipotle.
* ja akurat, calkowitym przypadkiem, mialam w zamrazarce opakowanie 'mielonego', ale wegetarianskiego (substytut dla miesa) i tego sie trzymalam; wyszlo swietnie!
** pasta chipotle jest kosmicznie ostra!; dlatego nie bralam w ogole pod uwage ilosci znajdujacej sie w oryginalnym przepisie - 1 lyzka; ja dalam 1 lyzeczke i danie bylo tylko delikatnie ostre, w sam raz i dla mnie i dla dzieci.

No comments:

Post a Comment