Tuesday, 27 May 2014

Makaron z pesto szparagowym...


Generalny pomysl z bloga Sto Kolorow Kuchni
"Bardzo w sezonie. Bardzo wiosenne. Leciutkie i pyszne..."
Skladniki:
(na 2 porcje)
  • 200g opakowanie szparagów
  • garść orzechów włoskich
  • 2-3 lyzki oliwy extra virgine + ewentualnie odrobina wody z gotowania makaronu, okolice 1/2 szklanki, na wypadek, gdyby sos byl za gesty 
  • 50-70g kostka sera Parmezan lub Grana Padano - u mnie: twardy kozi ser, ktory zaplatal sie w lodowce, ale sprawdzil znakomicie
  • sól, pieprz
Szparagi myjemy, kroimy na kawałki.  Łodygi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2 minuty.  Dodajemy główki i całość gotujemy jeszcze przez minutę.  Odcedzamy i przekładamy do bardzo zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.  Orzechy prażymy na suchej patelni.  Podprażone orzechy, szparagi, starty ser przekładamy do blendera.  Miksujemy. Dolewamy oliwy i mieszamy.  Doprawiamy do smaku. 


No comments:

Post a Comment