Monday, 26 May 2014

Salatka z truskawkami, awokado i bazylia...


"Gentle, rich and velvety, avocado enhances strawberries almost in the same way cream does. Meanwhile, basil, salty cheese and a lemony dressing balance their sweetness in this beautiful salad."
Skladniki:
(na 2 porcje)


  • 1 male awokado
  • 100g truskawek
  • 6 sporych listkow bazylii
  • odrobina Parmezanu, albo twardego sera koziego
sos

  • 2 lyzki oliwy extra virgine
  • odrobina soku z cytryny, do smaku
  • 1 lyzeczka miodu
  • sol morska i swiezo zmielony pieprz
  1. Wymieszaj i dobrze ubij wszystkie skladniki sosu - powinien byc lekko slodkawy i lekko slony, z odrobina kwasowosci z soku z cytryny, dlatego dobrze jest ewentualnie dodac odpowiednie skladniki do smaku.
  2. Obierz i wypestkuj awokado, a nastepnie pokroj na dlugie kawalki, o szerokowci okolo 1cm. Ukladaj na talerzu i pokrop odrobina sosu. Oczysc truskawki i pokroj na grube plasterki. Ukladaj na awokado i pokrop sosem.
  3. Porozdzieraj listki bazylii na male kawaleczki i rozsyp na salatce. Obierakiem do warzyw zetrzyj ser na cieniutkie wiorki, posyp salatke, pokrop reszta sosu i zmielonym pieprzem. Podawaj od razu. 

No comments:

Post a Comment