Tuesday, 2 April 2013

Waniliowa babka z dynia, orzechami i żurawina...


Poza sezonem, bo juz coraz trudniej dostac dynie - ja znalazlam jakies zapomniane sztuki dyni pizmowej w moim lokalnym supermarkecie, a bardzo w temacie, bo to przeciez babka! Czyli w sam raz na Wielkanoc! :)
A znakomity przepis pochodzi od Joli.
Składniki:
(u mnie tortownica 23cm, czyli okolice 10 porcji)
  • 2 szklanki dyni pokrojonej w 1,5 cm paseczki
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • torebka cukru waniliowego (dałam 1.5 łyzeczki ekstraktu waniliowego)
  • 150g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo, opcjonalnie:
  • 1 gorzka czekolada
  • 50-60 ml kremówki 

Orzechy w szklance zalać gorącą wodą. Po chwili odcedzić i osączyć na sitku. Piekarnik rozgrzać do 170°C.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, następnie po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Do masy jajecznej dodać ciepłe masło – wmieszać je delikatnie, ale dokładnie w masę łyżką, albo szpatułką. Teraz dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie kolejno orzechy i żurawinę, które należy delikatnie połączyć z ciastem. Na końcu dodać dynię. Piec 60 minut, po 30 przykryć je folią aluminiową. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, albo polać polewą według uznania.

No comments:

Post a Comment