Friday 12 April 2013

Muffinki czekoladowe nadziewane serkiem kremowym

Generalnie uwazam, ze kombinacja ciasto-serek kremowy jest to kombinacja zawsze wygrana. Brownie Nigelli, z jego dodatkiem, byl pyszny. Zurawinowe muffinki pieklam wiele razy i zawsze znikaly tajemniczo i szybko...   Pomysl na czekoladowe muffinki z nadzieniem z serka znalazlam na stronie Asi.
Ale chcialam czegos innego... I sama nie wiedzialam czego... Koniec koncow wykorzystalam ciasto z przepisu ze strony BBC Good Food, a w roli nadzienia wystapil kremowy serek, ktory zalegal w lodowce. Polaczenie okazalo sie pyszne i zawita na pewno w domu jeszcze wielokrotnie.

Skladniki: 
(na 12 sztuk)
  • 50g ciemnej czekolady
  • 85g masla
  • 1 lyzka mleka, wody lub kawy
  • 200g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1/2 lyzeczki sody
  • 80g drobnego cukru do wypiekow
  • 50g jasnego brazowego cukru
  • 1 jajko
  • 150ml maslanki - ja zastapilam resztkami crème fraîche i jogurtu naturalnego
na nadzienie
  • 150g serka kremowego
  • 1 czubata lyzka cukru pudru, lub do smaku
  1. Rozgrzej piekarnik do 190stC (170stC z termoobiegiem) i wyloz blaszke do muffinkow 12 papilotkami. Polam czekolade na male kawalki, wrzuc do szklanej miseczki razem z maslem i wybranem plynem i rozpusc w kapieli wodnej. Odstaw do przestudzenia.
  2. Wymieszaj w sporej misce make, sode i oba rodzaje cukru. W osobnej miseczce roztrzep jajko i wymieszaj dokladnie z maslanka. Wlej do schych skladnikow, dodaj mieszanke czekoladowa i szybko wymieszaj - nie za dlugo, bo ciasto bedzie twarde i zbite. Wymieszaj serek kremowy z cukrem.
  3. Nakladaj po lyzce ciasta do przygotowanych papilotek, nastepnie nakladaj po lyzeczce serka i dopelniaj kolejna lyzka ciasta. Piecz okolo 20min. Po wyjeciu z piekarnika zostaw na kilka minut w blaszce, a potem zostaw do ostudzenia na kratce. Pyszne jeszcze lekko cieplawe, ale zimne tez znikaja z predkoscia swiatla. ;) Nie mam pojecia, jak sie przechowuja do nastepnego dnia, bo jeszcze nigdy nie udalo sie nic ocalic...

No comments:

Post a Comment