Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na blaszke na 1kg bochenek, czyli okolo 8-10 plastrow)
- 200g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
- po szczypcie mielonego cynamonu, kolendry i imbiru
- 100g drobnego cukru do wypiekow, 'zlotego'
- skorka starta z 2 klementynek
- 100g mieszanych, suszonych owocow - u mnie: ananas i papaja sprawdzily sie znakomicie, razem z suszona zurawina
- 140g masla
- 5 lyzek marmolady pomaranczowej
- 125ml mleka
- 1 lyzeczka octu z bialego wina
- 2 lyzki cukru pudru
- 1 lyzka cukru demerara
- Rozgrzej piekarnik do 160stC (140stC z termoobiegiem). Wyloz foremke na okolo 1kg bochenek kawalkiem pergaminu do pieczenia. Wloz make, przyprawy, cukier, starta skorke, suszone owoce i szczypte soli do sporej miski.
- Roztop w garnuszku maslo, razem z 2 lyzkami marmolady, wmieszaj mleko. Wylej mieszanke do suchych skladnikow, dodaj ocet i dobrze wymieszaj.
- Wlej ciasto do foremki i piecz okolo 60min, albo do suchego patyczka.
- W miedzyczasie zrob polewe na ciasto: roztop pozostala marmolade z 2 lyzkami wody i cukrem pudrem, az do uzyskania goracego, gestego syropu. Polej upieczone ciasto polewa, posyp cukrem demerara i zostaw do ostudzenia w foremce.
No comments:
Post a Comment