Friday, 26 April 2013

Ciasto z marmoladą pomarańczową...


Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na blaszke na 1kg bochenek, czyli okolo 8-10 plastrow)
  • 200g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
  • po szczypcie mielonego cynamonu, kolendry i imbiru
  • 100g drobnego cukru do wypiekow, 'zlotego' 
  • skorka starta z 2 klementynek
  • 100g mieszanych, suszonych owocow - u mnie: ananas i papaja sprawdzily sie znakomicie, razem z suszona zurawina
  • 140g masla
  • 5 lyzek marmolady pomaranczowej
  • 125ml mleka
  • 1 lyzeczka octu z bialego wina
  • 2 lyzki cukru pudru
  • 1 lyzka cukru demerara
  1. Rozgrzej piekarnik do 160stC (140stC z termoobiegiem). Wyloz foremke na okolo 1kg bochenek kawalkiem pergaminu do pieczenia. Wloz make, przyprawy, cukier, starta skorke, suszone owoce i szczypte soli do sporej miski.
  2. Roztop w garnuszku maslo, razem z 2 lyzkami marmolady, wmieszaj mleko. Wylej mieszanke do suchych skladnikow, dodaj ocet i dobrze wymieszaj.
  3. Wlej ciasto do foremki i piecz okolo 60min, albo do suchego patyczka.
  4. W miedzyczasie zrob polewe na ciasto: roztop pozostala marmolade z 2 lyzkami wody i cukrem pudrem, az do uzyskania goracego, gestego syropu. Polej upieczone ciasto polewa, posyp cukrem demerara i zostaw do ostudzenia w foremce.

No comments:

Post a Comment