Spektakularnie prosty i rownie smaczny sernik. Niezbyt slodki - masa serowa zawiera tylko 1/2 szklanki cukru, ale i tak zdecydowanie zaspokaja potrzebe poobiedniego 'czegos slodkiego'...
:)
Skladniki:
(na tortownice 23cm, to jest okolice 8-10 porcji)
na dno
- 150g herbatnikow digestive, pokruszonych do konsystencji bulki tartej
- 100g masla,stopionego i lekko przestudzonego
na sernik
- 700g serka kremowego typu Philadelphia, w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
- skorka starta z 1 cytryny
na wierzch:
- 450ml kwasnej smietany
- 1/4 szklanki cukru
- 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
- Pokruszone herbatniki wymieszaj z maslem i wysyp do przygotowanej tortownicy. Wyrownaj i lekko docisnij powierzchnie. Wstaw do lodowki na czas przygotowywania masy serowej.
- Utrzyj mikserem serek kremowy, jajka, skorke z cytryny, 1/2 szklanki cukru i ekstrakt waniliowy, az do uzyskania gladkiej masy. Wylej na przygotowany spód, wstaw do piekarnika i piecz okolo 50-60min, lub do czasu, az ser zacznie sie robic lekko zlotawy i z lekkimi brazowymi 'piegami'. Wyjmij z piekarnika (nie wylaczajac go!) i zostaw na ratce do ostudzenia na 15min.
- Wymieszaj smietane z 1/4 szklanki cukru i 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego. Rozsmaruj mase na serniku i wstaw do piekarnika na 12-15min. (Masa smietanowa bedzie sie wydawala bardzo plynna, ale stezeje po ostudzeniu i schlodzeniu).
- Zostaw do ostudzenia, a nastepnie wstaw do lodowki na co najmniej 8 godzin.
No comments:
Post a Comment