Tuesday, 16 April 2013

Penne z tuńczykiem i suszonymi pomidorami...


Przepis z bloga 'Siła Smaku'.
Skladniki:
(na 3 porcje)
  • 300 g makaronu typu penne (lub innego)
  • puszka tuńczyka (w oleju lub sosie własnym)
  • 10-12 sztuk suszonych pomidorów z oliwy
  • łyżeczka kaparów - nie dalam
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki startego Parmezanu
  • oliwa
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu (odlać pół filiżanki wody z gotowania makaronu, aby w razie konieczności rozcieńczyć sos). Makaron ugotować przed sosem, bo sos robi się dosłownie chwilę. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i przecisnąć czosnek. Chwilę przesmażyć, aż czosnek zacznie wydawać intensywny aromat, ale uważać, żeby nie zbrązowiał (bo sprawi, że sos będzie gorzki). Dodać pokrojone w paski pomidory i kapary w całości i chwilę przesmażyć. Następnie dołożyć śmietanę i, w razie konieczności, część wody z gotowania makaronu, aby sos był rzadszy. Zdjąć z ognia. Tuńczyka odcedzić z zalewy, rozdrobnić widelcem i dodać do sosu. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Makaron połączyć z sosem, przed podaniem posypać Parmezanem.

No comments:

Post a Comment