Przepis z bloga 'Siła Smaku'.
Skladniki:
(na 3 porcje)
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu (odlać pół filiżanki wody z gotowania makaronu, aby w razie konieczności rozcieńczyć sos). Makaron ugotować przed sosem, bo sos robi się dosłownie chwilę. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i przecisnąć czosnek. Chwilę przesmażyć, aż czosnek zacznie wydawać intensywny aromat, ale uważać, żeby nie zbrązowiał (bo sprawi, że sos będzie gorzki). Dodać pokrojone w paski pomidory i kapary w całości i chwilę przesmażyć. Następnie dołożyć śmietanę i, w razie konieczności, część wody z gotowania makaronu, aby sos był rzadszy. Zdjąć z ognia. Tuńczyka odcedzić z zalewy, rozdrobnić widelcem i dodać do sosu. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Makaron połączyć z sosem, przed podaniem posypać Parmezanem.
No comments:
Post a Comment